Тристранката удари тесла на социални идеи на БСП

Социалното и финансовото министерство също не подкрепиха предложените промени

Тристранката удари тесла на социални идеи на БСП | StandartNews.com

Националният съвет за тристранно сътрудничество не прие социални предложения на БСП. На днешното заседание бяха обсъдени предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за семейни помощи за деца, внесени от левицата.

Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП не бяха подкрепени от членовете на НСТС, с изключение на КТ "Подкрепа". Вносителите предлагат пенсиите за трудова дейност, които са отпуснати до 31 декември 2016 г., да се преизчисляват от 1 септември 2019 г. като индивидуалният коефициент за съответният човек се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2015 г.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в Закона за семейни помощи за деца, внесени също от БСП. Социалните партньори, с изключение на КТ "Подкрепа", не подкрепиха предлаганите изменения. От КТ "Подкрепа" не са съгласни, че предлаганата еднократна помощ за раждане е обвързана с осигуровките.

Социалното и финансовото министерство също не подкрепиха предложените промени. С промените в закона се предлага еднократната помощ за второ и трето дете да бъде в размер на 10 минимални заплати, ако двамата родители са осигурени 24 месеца преди раждането на детето. Другото предложение предвижда помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за първокласници, но и за децата от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. В момента помощта за първокласник е 250 лв.

В дневния ред на заседанието бяха направени предложения за промени в Закона за българските лични документи, внесени от Юлиян Ангелов и група народни представители на ВМРО. Работодателските организации по принцип подкрепят предложения законопроект. Това каза вицепремиерът Марияна Николова на брифинг пред журналисти в Министерския съвет след заседанието на НСТС. КРИБ се въздържа от подкрепа. Социалното министерство и синдикалните организации не подкрепиха законовите предложения в частта им за трудовата миграция и мобилност.

Вносителите на законопроекта предлагат издаването на лични документи за гражданите с български произход, живеещи извън България, които да важат само за територията на страната. Целта е да се реши въпросът с липсата на работна ръка и да се преодолеят проблемите с демографската криза.

Социалните партньори оцениха като добра основа за дебат представения проект на Анализ на социално-икономическото развитие на страната след присъединяването й към ЕС, добави Николова. Резултатите от дебатите ще залегнат в основата на бъдещата стратегия за развитието на България 2020-2030.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай