Трети мандат: Плановете на Нинова и реакциите на партиите /ОБЗОР/

Изборите чукат на вратата

Трети мандат: Плановете на Нинова и реакциите на партиите /ОБЗОР/ | StandartNews.com

Разговорите на Корнелия Нинова с т.нар. партии на протеста за съставяне на кабинет с третия мандат, връчен тази сутрин на социалистите, започват в неделя. Нинова разпрати днес покани до групите в НС без ГЕРБ и ДПС.

ВИЖ ОЩЕ: Ген. Янев каза ще остане ли премиер и на БСП

Поканата към “Изправи се БГ! Ние идваме!” е за среща на 29 август (неделя) от 14:00 часа. Нинова кани “Демократична България” на 31 август (вторник) от 10:00 часа, а “Има такъв народ” - на 1 септември (сряда) от 11:00 часа. Нинова предлага срещите да бъдат открити за медиите. След това – на 2 септември (четвърнък) пленум на БСП ще вземе решение какви да са следващите действия на социалистите. Макар да няма срок за отчета на третия мандат, Нинова заяви на „Дондуков” 2, че ще се отчете след седмица.

ВИЖ ОЩЕ: Йордан Цонев: Христо Иванов се притеснява, че Асен Василев ще прави партия

Следващия петък трябва да отидем при президента с премиер, каза Нинова след като получи мандата. Ако соцлидерката посочи премиер, той вече ще има 7 дни, за да предложи кабинет.

ВИЖ ОЩЕ: Тошко Йорданов посочи виновника за третия мандат на БСП

Христо Иванов е виновен за третия мандат, коментира Тошко Йорданов, председател на ПГ на „Има такъв народ”. "Бих ви посъветвал да отидете да намерите г-н Христо Иванов, защото той е човекът, който докара нещата до там, че в момента да има трети мандат и той да се дава на БСП. Отидете и го попитайте, има ясен отговорник за тази ситуация", категоричен бе Йорданов пред журналистите в НС.

ВИЖ ОЩЕ: Асен Василев с претенции. 3 условия, за да остане в редовен кабинет

„Ако партиите са национално отговорни, могат да се прегърнат в една невероятна коалиция. Ще блеснат задкулисните интереси и договорки”, коментира депутатът от ИТН Станислав Балабанов. И обяви: „Бяхме ясни в началото на първия проучвателен мандат – за нас имаше важни приоритети, зад които първоначално застанаха всички, с които разговаряхме. После се обърнаха срещу нас, за да получат власт. Идеята, че зад нас стои дългата ръка на ДПС, бих я сравнил с политическа шизофрения. Един път излизаш и казваш, че гледаме в една посока, на другия ден казваш друго.”. Балабанов бе категоричен, че ИТН няма да промени позицията си – да не подкрепи трети мандат на която и да е партия.

ВИЖ ОЩЕ: Манолова: Няма да предлагаме премиер и министри

Раздразнение, че мандатът е връчен на БСП, а не на тях, показаха Николай Хаджигенов и Христо Иванов.

ВИЖ ОЩЕ: Хаджигенов каза кои хора настъпват мотиката по два пъти

Да, ние ще участваме във всички разговори,  заяви съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!” Николай Хаджигенов. „Ние положихме началото на този тип политическо говорене едни с други. За съжаление не е достатъчно”, коментира Хаджигенов.  И заяви: „„Ходът на президента е интересен. Едни и същи хора настъпват една и съща мотика всеки път. Няма как да постигнеш различен резултат, правейки едно и също нещо. Най-вероятно сметката няма да излезе.”.

ВИЖ ОЩЕ: И Христо Иванов нацупен. Шансовете за кабинет с ДБ намалели

„Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на „Демократична България”. Но ние сме само 30-ина депутата от 240”, нацупи се и Христо Иванов.

„Ще отидем на още едни предсрочни избори по време на четвърта вълна на COVID-19 и икономически сътресения. Цената за това няма да бъде платена от Румен Радев, а от всички българи”, заяви Тома Биков от ГЕРБ. И допълни, че дори да бъдат поканени на разговор, няма да участват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай