Транспортното министерство ще ремонтира жп гари

Транспортното министерство ще ремонтира жп гари | StandartNews.com

Шумен. Транспортното министерство започва ремонти на редица жп гари в страната, съобщи министър Данаил Папазов, който инспектира гарата в Шумен. Причината по думите му е, че състоянието и на БДЖ, и на Национална компания „Железопътна инфраструктура" е много тежко.

„Поради тази причина министерството се опитва да направи много неща. Започват се спешни ремонти по някои от най-големите гари в страната. Почти са решени проблемите и започват основни ремонти на гарите в София, Пловдив и Бургас. В скоро време ще се вземе решение и за ремонт на покрива и освежаване на гара Шумен. Редица спирки също са в много тежко състояние. Една от тях е тази в Мадара. Скоро там ще започне изграждането на два заслона с всички удобства за пътуващите", каза Папазов, цитиран от агенция „Фокус".

По думите му 98 % от средствата по Оперативна програма „Транспорт" за този програмен период вече са договорени, а през следващия приоритетите са завършване на жп направленията София - Свиленград, София - Бургас, Видин – Медковец, по които се предвижда максималната скорост да достигне 160 км в час. Работи се и по въпроса в Оперативната програма да влезе и линията Варна – Русе.

„Следващата седмица ще започне раздаването на правоимащите на декодерите за приемането на цифров телевизионен сигнал, което трябва да започне на 1 септември. Поради забавяне на процедурата с устройствата ще бъдат първоначално снабдени около 150 000 от всичките малко над 200 000 социално слаби", каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай