Транспортният министър свърза протестите у нас с войната в Украйна

В разговорите си с тях е заявил ясно, че улицата не може да управлява държавата

Транспортният министър свърза протестите у нас с войната в Украйна | StandartNews.com

Те дефинираха съответни нужди и проблеми, а държавата каза как това нещо може да бъде решено, така че българският флот да има защитено положение, когато работи извън или вътре в България. Така транспортният министър Николай Събев коментира в интервю за Дарик радио недоволството сред част от фирмите превозвачи, довело до техни протести.

Събев направи връзка между протестите и военния конфликт в Украйна. Според него войната като, че ли е свалила маските на повечето хора, които в публичното пространство дотогава са имали друго поведение. „Една много сериозна група хора използват всичко възможно, за да продължи да държи България в зависимост от интересите на режима на Путин“, смята министърът.

„Всеки един, който би искал да няма връзка и зависимост България с тези интереси и да поеме самостоятелният път на развитие като европейска държава, очевидно ще бъде атакуван“, посочи Събев.

Той сподели, че в разговорите си с превозвачите е заявил ясно пред тях, че улицата не може да управлява държавата. „Държавата си има управление и ще предприеме всички законни действия, така че не позволи блокиране, което и се случи“, отбеляза Събев.

Относно биодобавките, министърът подчерта, че въпросът не е дали в крайна сметка горивата ще стават по-евтини, а кой да продава, респективно печели повече.

Събев е на мнение, че има някакъв смисъл да се разгледа предложението за стъпаловидно въвеждане на ТОЛ системата.

Той коментира и ситуацията в автомобилния транспорт. „Ако имаме изкривени икономически отношения, т.е. всички са равни, но не съвсем, нормално е да започнем преглед на абсолютно всички договори, начина по който се изпълняват, условията, при които са подписани, дали отговарят на тези законови предписания за обществена процедура и т.н.“, посочи министърът и обяви, че са започнали проверки.

„Беше очевидно, че има доста пропуски, беше очевидно, че не е много ясно субсидиите, които се дават дали наистина се дават за извършен превоз“, каза Събев.

По думите му държавата трябва да създаде всички условия да имаме непрекъснат мониторинг върху изпълнението на този обществен договор. „Когато имаш 55% от превозите, това обикновено във всички нормални икономики е една голяма червена лампа – това е концентрация на пазар и може да изкриви пазарните отношения“, отбеляза още Събев.

Министърът на транспорта обясни, че за разширяването на ГКПП „Маказа“ за преминаване на камиони над 5 т. трябва да бъдат поставени кантари и да се изгради околовръстният път на Кърджали и уточни, че е получил уверение, че на 6 юни процесът ще се задвижи.

Относно фериботната линия Русе-Гюргево, Събев заяви, че е трябвало да стартира през юни, но румънците все още не са завършили своите процедури.

„Общо взето административен хаос, който се надявам да приключи през юли“, обяви той и допълни, че фериботната връзка би осигурила преминаване на поне още 800 тира в едната посока на ден при 1500 на моста, което представлява 50% увеличение на капацитета.

„През юни месец очакваме най-накрая да си купим от Обеля до Слънчев бряг единен билет, който включва метро, жп транспорт и автомобилен транспорт“, посочи Събев.

Министърът каза още, че транспортната инфраструктура не успява да насмогне на развитието в региона на Пловдив, поради което е жизненоважно градската железница да стартира именно там.

„Водещият транспорт в Европа е жп транспортът. Ако искаме България да е зелена и нейната икономика да не вреди на природата, ако искаме хората да усещат красивата природа на България и същевременно да имат бързи транспортни връзки и възможности за мобилност, трябва да заложим на жп транспорта“, подчерта министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай