Тошко Йорданов се закани на парламента, обяви нова акция

Има сглобка, която със 164 депутата може да налага силово почти всичко, дори да е в разрез със закона

Тошко Йорданов се закани на парламента, обяви нова акция | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Ще блокираме дейността на парламента, когато се обсъжда Конституцията. Затова във вторник няма да има заседание. Това се закани в интервю за Нова телевизия председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Има сглобка, която със 164 депутата може да налага силово почти всичко, дори да е в разрез със закона. Повечето конституционни промени, които предлагат, биха паднали в Конституционния съд, категоричен бе Йорданов.

"Когато имаш консолидирано мнозинство, което прокарва всичко заради определени интереси, парламентарната банка се превръща в място на безсилие в определен момент. Да бойкотираме заседанията е нашият начин на протест. Единственият начин да се раздрусат и освестят е да им се попречи да вършат каквото са намислили", смята той.

По думите му всеки човек или парламентарна група имат право на протест, стига да не е свързан с насилие. "Ние сме против начина, по който се променя Конституцията, а "Възраждане" са против демонтажа на Паметника на Съветската армия. Децата на членове на БКП демонтират монумента. Най-добре би било да се проведе референдум. Аз мисля, че там би било добре да има паметник на Хан Аспарух. В момента обаче незаконно разрушават паметника", коментира той.

Според него е противоконституционно повечето от предложените длъжности да станат служебен премиер. "Председателят на НС е част от законодателната власт. Подуправителят на БНБ Гюров пък все още е в нарушение на закона, защото е управител на НПО, което се занимава с търговска дейност. Шефът на Сметната палата е от ГЕРБ. Тези хора трябва да са отдалечени от политическата власт. Сега се получава смесване на трите власти, това не е полезно за демокрацията. Ако всички възможни хора на посочените позиции откажат на президента, какво ще стане", попита Тошко Йорданов.

"В комунистическата Конституция главният прокурор е бил избиран от Народното събрание, сега се предлага същото. Ние предлагаме тази длъжност да е обект на пряк избор. Едното е политическо назначение, другото изборът на народа. Вкарали сме предложение главният прокурор да е с орязани правомощия, включително да не може да командирова прокурори", посочи депутатът от ИТН. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай