Топ социолог каза кой ще промени играта при избори

Кънчо Стойчев с коментар за политическата ситуация

Топ социолог каза кой ще промени играта при избори | StandartNews.com

Кирил Петков и Асен Василев с вероятен политически проект ще променят коренно изборната ситуация. Това прогнозира в интервю за Радиоверига Фокус социологът Кънчо Стойчев, като уточни, че все още е рано да се правят прогнози за нови избори.

„Със сигурност всички губим, защото се изправяме пред ситуация, която два пъти подред под една или друга форма, под една или друга комбинация, протестните партии имаха възможност с подкрепата на БСП, която е отчетлива опозиция 4 г., да съставят кабинет и не го направиха. Така че близко до ума ми е да кажа, че биха загубили всички онези протестни партии, най-вероятно без БСП, тъй като БСП се показа не само опозиция на ГЕРБ, но и една твърда разумна партия в тази напрегната политическа обстановка".

Промяна би могла да настъпи при поява на нов силен играч, а такъв се задава, прогнозира Кънчо Стойчев. 

„ Анализирайки изказванията на Кирил Петков, министър от служебното правителство, той по-скоро заяви, че след приключване на ангажиментите си в служебното правителство, няма да се откаже от политиката. Влизането му в политиката евентуално с Асен Василев и някои други успешни представители на служебния кабинет, ще променят категорично играта.

Виждаме, че това са рейтингови министри, виждаме масово одобрение и най-важното – виждаме масово одобрение на българските избиратели към целия служебен кабинет. Така че това би променило политическата картина, но твърде рано е да анализираме, тъй като нямаме ясни заявки. А и все още не сме в предизборна ситуация“, напомни социологът.

„ Това което виждаме е, че ГЕРБ се стабилизира след спада на вторите избори. Стои стабилно, не продължава да се рони и нищо чудно, ако другите партии не се представят по-добре, ГЕРБ има шанс да бъде на първо място.

Но да бъде на първо място не означава, че има шанс да състави правителство, тъй като отново говорим за първо място, което се лъкатуши между 60 и 70 депутати. А с 60-70 депутати се сещаме, че нищо сериозно не може да бъде направено, ако партията е в изолация“, допълни той.

"Големият проблем за ГЕРБ е изолацията, а не обема на електората", допълни още Кънчо Стойчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай