Тонева: Няма причина за поскъпване на тока през зимата

Тонева: Няма причина за поскъпване на тока през зимата | StandartNews.com

Варна. „Аз лично не смятам, че има причини цената на тока да бъде повишена през зимата, въпреки че през март направената поправка в закона за енергетиката дава възможност цените да се коригират повече от годишно. Това каза във Варна председателката на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева. Според нея енергоразпределителните дружества са в особено тежък период сега, с много затруднена ликвидност, но важно е да се търсят и вземат правилни управленски решения на проблемите и да има баланс с интересите на потребителите.

„Държавният регулатор не подкрепя изцяло подготвяните поправки в закона за енергетиката", каза Тонева и продължи, че има спорни моменти по отношение на цените. В ДКЕВР сега се извършват структурни преустройства, за да може да се възроди контрола върху електроразпределителните дружества, който беше леко занемарен напоследък, допълни още Тонева.

По отношение на скандала с техническия сътрудник Елена Бончева и високата й заплата, шефката на ДКЕВР каза, че управлението не е техен приоритет, а и назначаването на хора е работа на управление на самото дружество. Като председател на комисията тя нямала становище по този въпрос, защото го научила от медиите. „Аз не знам дали технически сътрудник взема такава заплата, но ако настоявате, ще поискаме информация", заяви още Тонева за Стандарт Нюз.

Във Варна се проведе първото обществено обсъждане на проекта за общите условия за продажба на електрическа енергия и за достъп и пренос на мрежите. Предстои ДКЕВР да направи това обществено обсъждане в Пловдив, а след това и в София. По време на дискусията бяха изслушвани възраженията на „Енерго- Про" мрежи и на „Енерго- Про"продажби, които обхващат цяла Североизточна България. Все още спорен момент остава дали да отпадне тарифата за повторно включване на клиента, след като е бил отрязан заради неплатена сметка . В момента санкцията е 19 лв. и след плащането и до 12 часа на следващия работен ден енергото трябва да пусне тока. Освен това електроразпределителното дружество настоява за прекъсване след 10-ия ден заради неплащане, докато от ДКЕВР предлагат този срок да е 20 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай