Тик-так! Живко Коцев приключи "Промяната"

На фона на криминално-политическите сюжети лъсна страшен проблем: липсват пари в хазната

Тик-так! Живко Коцев приключи "Промяната" | StandartNews.com

На фона на криминално-политическите сюжети лъсна страшен проблем: липсват пари в хазната

"Моралните стожери" на ПП Бойко Рашков и Настимир Ананиев изгоряха


Политическо земетресение разтърси тези дни Перу. Прокуратурата конфискува три луксозни часовника и гривна от президента Дина Болуарте, въпреки прелюбопитните й обяснения, че ги е взела назаем. 
Болуарте бе забелязана да носи луксозни часовници и моментално се оказа в центъра на

разследване на "незаконно обогатяване"

Скандалът, наречен от пресата "Ролексгейт", разтърси страната, въпреки че според конституцията на Перу, ако срещу Болуарте бъде повдигнато обвинение, тя може да бъде съдена чак след юли 2026 г., когато изтича мандатът й.

У нас полицай № 1 - главният секретар на МВР Живко Коцев, бе запечатан на снимка как получава луксозен часовник за 50 000 лева от Стефан Димитров, обвиняем за участие в организирана престъпна група за контрабанда, търговия с влияние и подкупи. Нещо повече - на друг кадър, Коцев гордо показва луксозното бижу, седящ до новия човек на Валентин Златев и руската "Лукойл" у нас Николина Ангелкова.

Но вместо възмущение, Коцев получи адмирации от своите хора в "Продължаваме промяната", които месеци наред яростно се бореха за оставането му в МВР. Не виждам проблем, доколкото разбрах подаръкът е по личен повод и е даден на публично място пред хора - Николина Ангелкова, втрещи всички с обясненията си Николай Денков. Този въпрос не ме интересува, добави Атанас Атанасов, който иначе е баш борец срещу корупцията и всичко руско у нас. А Кирил Петков, който щеше да променя модела, се провикна с променено лице: Размахват някакви часовници, а има много по-сериозни проблеми - главният прокурор иска оставката на главния секретар и го притиска".

Най-големият корупционен скандал 

за последните 30 години беляза края на кабинета "Денков", разкривайки истината за хората, които 4 години приватизират правото да са морални стожери в политиката и да сочат с пръст добрите и лошите сили в държавата.
Блестящата операция на ДАНС и антикорупционната комисия остави в ареста шефката на агенция "Митници" Петя Банкова и Стефан Димитров, син на бившия шеф на ИАРА Марин Димитров - Ярата. Те заедно със сочения за контрабандист №1 Никола Николов - Паскал, са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда. Марин Димитров влезе в болница и мярката му ще бъде гледана допълнително, Паскал се издирва.

Колко точно струва часовникът на Коцев вече няма никакво значение. И пет лева да е, щом го е взел - гори. Още повече, че главсекът на МВР, който в сряда бе позорно уволнен с първото решение на служебното правителство, сам е отишъл в прокуратурата, за да признае, че не само познава Марин и Стефан Димитрови, но и е наясно с контрабандната им дейност. Контактувал с тях от лоялност към бившия си шеф в МВР Бойко Рашков. За първи път показанията на "Свидетел ╒ 3" до такава степен изумиха съда, че 

съдия Тони Гетов изрази недоумение 

защо лицето, което ги е дало, не е обвиняем.
Защо Коцев пирува с обвиняеми за контрабанда, вместо да ги арестува, е въпрос, на който ще отговаря пред прокуратурата, обяснявайки и последните уличаващи го снимки, публикувани от "Афера". В "албума" има кадри на Живко Коцев, на Бойко Рашков, на Стефан Димитров. На едната снимка се вижда кашон с пачки евро, на другата пудел, захапал пачка, на третата Коцев, гушнал кучето. 

Койко пачки вади, от пачки умира

коментира бившият премиер Бойко Борисов. "Такова нещо не се случвало никога в държавата. Планини от кеш, партия на пудела, вие се сещате коя е тази партия. Това красиво същество, носи пачки към господарите си, които ги видяхме на снимките кои са. Целият "елит" на ПП, ДБ е на тези снимки. В дружески, да не кажа, особени така състояния с едни контрабандисти", възмути се лидерът на ДПС Делян Пеевски.

Още не отърсила се от шока със снимките на Живко Коцев, държавата влезе във вихъра на нов криминално-политически екшън. С разрешение на съда офиси на друг стожер на пепейския морал - депутата от ПП Настимир Ананиев бяха претърсени от прокуратурата във връзка с европейска заповед за разследване, подадена от белгийската прокуратура. 

СГП изпълнява Европейска заповед за разследване (ЕЗР), издадена от съдия-следовател на първата инстанция в гр. Антверпен, Кралство Белгия, във връзка с разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица, съобщи официално Софийска градска прокуратура. "За мен това е политическа бухалка. Не виждам абсолютно нищо нередно да се обслужват чуждестранни фирми", отговори уклончиво Ананиев.
На този фон обаче 

контрабандните сюжети взеха да пълзят 

към бившия финансов връх в държавата, разкривайки наистина голям проблем.
С влизането си във финансовото министерство новият министър Людмила Петкова обяви, че при проверка от нейна страна какво наследява е установила, е към 8 април парите в хазната не са 9,9 млрд., както каза Асен Василев, а само 6.7 млрд. лв.. Петкова допусна, че 1.6 млрд. лв. липсват заради одържавяването на дълга на столичната топлофикация. За останалите каза, че предстои проверка, резултатите от която ще оповести идната седмица.

Няма ги парите, би аларма Борисов, директно фокусирайки се върху Асен Василев. 
"Преди 2-3 дена ви казах, че Народното събрание трябва да прояви характер и да се вслушаме в доклада на МВФ - да спрем с това безумно харчене на пари, да си свалим дефицита. А вместо това се оказа, че няколко милиарда са похарчени в последните дни и са ни подвели, че имаме 9 млрд., а те са 6", обясни лидерът на ГЕРБ. А в четвъртък продължи: "Неправомерно бяха изхарчени много пари".
Драмата с фискалния резерв е първата червена лампа. Тепърва служебните министри ще обявяват 

какво наследство са заварили от кабинета "Денков"

Туристическият бранш поиска от служебния министър Евтим Милошев да направи проверка как са изхарчени парите за реклама от Зарица Динкова и би алармата за смущаващи нередности за "Черноморската програма".

Широко прокламираната "Черноморска програма" по същество е директно субсидиране на тесен кръг от частни интереси с пари от държавния бюджет, а общините се използват като "пощенска кутия", за да ги преразпределят към фирми, свързани с крайните получатели, твърдят няколко организации в бранша, които настояват документацията по тази програма да бъде проверена от АОП, АДФИ и Сметната палата.

По всичко личи, че изненадите и в други министерства ще са големи. 
Отсега е ясно само едно: "Промяната" приключи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
ДаСкопимСкота-БезродникПаситто
преди 2 седмици

Англо- краварските шпиони, наричани от Гнома,от Асфалт паша и от Дебелак Пеевски (г-н Магнитски) партньори", за 34г . краварска демокрация, постепенно и методично деморализираха обществото, превръщайки богатата и просперираща някога държавица в добре преджобена колония, евро-гейски коптор и външен смрадлив клозет ,в най- бедната и корумпирана държава не само в ЕС-а.

Откажи
ОцелялОтСДС-Чумата
преди 2 седмици

Живко Коцев,Гнома и Бойко Чашков са истински "нотариуси" ,което моментално ги прави не само кандидати ,а и достойно могат да изкарат един мандат като депутати .

Откажи