ТЕЦ Варна: Христо Иванов злонамерено ни вменява вина

Данаил Папазов излезе със специална декларация

ТЕЦ Варна: Христо Иванов злонамерено ни вменява вина | StandartNews.com

"Аз, Данаил Папазов, изпълнителен директор на Пристанище ТЕЦ Езерово и ТЕЦ Варна, декларирам, че нито един куб.см не е удълбочаван и не се предвижда да бъде удълбочаван по смисъла на тази поръчка в района на ТЕЦ Езерово, а главната цел е удълбочаването на каналите до Варна Запад, което се намира на 11 км от ТЕЦ Езерово, и се учудвам от всички злонамерени публикации в медиите". Това се казва в Декларация на ТЕЦ "Варна", разпратена до медиите, в отговор на последните твърдения на Христо Иванов от Демократична България, че се удълбава каналът към пристанището на ТЕЦ "Варна".

"Основно тезата, че цялото това удълбочаване се прави изключително в наша полза, се поддържа главно от медиите на г-н Прокопиев чрез Спас Спасов, който явно не е наясно с тематиката, за която пише, и по политически подбуди от г-н Христо Иванов, който злонамерено ежедневно ни вменява вина", пише още шефът на Пристанище "ТЕЦ Езерово" и на ТЕЦ "Варна".

И пояснява: "Цялостната концепция на Пристанище "ТЕЦ Варна" е система от канали и кейови съоръжения с различно предназначение - два канала свързват съответно Черно море с Варненското езеро, а Варненското езеро - с Белославското езеро. Те са изкуствено прокопани и трябва да се удълбочават периодично.".

Посочва се, че по протежението на системата от канали и езера са разположени кейови стени, обособени по смисъла на законодателството като терминали.Част от тях са публична държавна собственост, а друга част са пристанищни терминали частна собственост. Има и няколко нови проекта, върху които се работи и се намират на различни стадии на разработване.

Папазов уточнява, че общо всички терминали предполагат заставане на около 60 кораба едновременно, като само 3 могат да бъдат на ТЕЦ-Езерово, т.е. 5% от тях.Той е категоричен, че удълбочаването на канали 1 и 2 в Пристанище  Варна е стратегически проект за България и в частност за Варна. Главната мярка за интегрираната транспортна стратегия за разрешаване на проблемите, свързани с транспортната достъпност, е именно удълбочаването на каналите.

С този проект ще се постигне дългосрочно решение на настоящите проблеми за подход и маневриране на корабите и бъдещи потребности от нови маневрени зони, съобразно инвестиционните намерения на пристанищните оператори на всички терминали, разположени в района на Пристанище Варна, посочва се в позицията.

Допълва се, че проектът се обсъжда от 2014 г. и е включен през 2017 г. в инвестиционната програма на ДППИ за 2018. По това време пристанището ТЕЦ-Езерово е собственост на ЧЕЗ.

Папазов заявява, че с реализирането на това удълбочаване на 14,50 м. ще се позволи на кораби тип Пост-Панамакс до 70 000 тона да посещават Варна. С това интересът на товародателите и на инвеститорите ще е по-голям.

Папазов уверява, че нито един куб.см не е удълбочаван и не се предвижда да бъде удълбочаван по смисъла на тази поръчка в района на ТЕЦ-Езерово, а главната цел по негови думи е удълбочаването на каналите до Варна-Запад, на 11 км от ТЕЦ-Езерово.

Той отрича, че удълбочаването се прави изключително в негова полза.

Папазов подчерта, че екипът на дружеството е съставен от истински професионалисти и не се занимава с популизъм и политическа тематика, подчертават от компанията. Те са натоварени с нелеката задача да експлоатират и модернизират настоящите съоръжения и оборудване, което изисква тяхната максимална концентрация, подчертава той.

Данаил Папазов не према "цялата тази помия, която се изля и се излива в ущърб" на компанията и въпреки това кани Христо Иванов на среща.

"Декларираме готовност и каним г-н Христо Иванов, лично, на място да извърши всички проверки, които са му необходими, за да се запознае в детайли с фактите какво се случва в Пристанище "ТЕЦ Езерово", пише още Папазов.

Нещо повече - от компанията са "готови веднага след приключване на тази проверка да го поканим да извърши всички необходими му проверки и в ТЕЦ "Варна", на така наречената от него „купчина желязо“".

Данаил Папазов благодари на колегите си и на всички клиенти, които устояват на медийния натиск.

"Всички тези медийни и политически атаки изискват от тях и голяма психическа устойчивост, за което искрено им благодаря! Същото се отнася и за нашите клиенти, които са големи международни компании. Тези компании не правят компромиси, когато избират пристанищен оператор, а по-скоро са привлечени от висок професионализъм и качествена услуга, каквито намират при нас", категоричен е Данаил Папазов.

http://epicenter.bg/upfiles/ez.png

http://epicenter.bg/upfiles/ez2.png

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай