Терзиева: Строителството на АМ „Хемус" не е замразено

Терзиева: Строителството на АМ „Хемус" не е замразено | StandartNews.com

Шумен. „Строителството продължава, обектът не е замразяван, каквито твърдения се появиха в медиите. Обектът върви по график, вече се полага и асфалт". Това обяви регионалният министър Десислава Терзиева по време на инспекцията на строителството на автомагистрала „Хемус" в участъка „Шумен - Белокопитово".

Тя добави, че строителят се е възползвал от топлото време и е работил през зимните месеци. „Физическото изпълнение е на почти 12%", отчете Терзиева. За миналата година на строителя са изплатени 12, 2 млн.лв.

Терзиева направи оглед за изпълнението на най-големия пътен възел в България – „Белокопитово", чиято първа копка направи официално през август миналата година.

Новоизграждащият се 5-километров участък от АМ „Хемус", който включва и п.в. „Белокопитово", е на стойност 65 млн.лв. с ДДС, като финансирането е от държавния бюджет. Очаква се строителството да завърши до пролетта на следващата година.

Министърът подчерта, че изграждането на АМ „Хемус" е приоритет за правителството. Продължава разработването на идейните проекти за останалите участъци на магистралата. От Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч вече се работи по идейния проект. За участъка от разклона на Ловеч до Велико Търново предстои приключване на тръжната процедура за избор на проектант, напомни регионалният министър.

„Виждате, че работим без да спираме. Ако някой ви каже, че днес е можел да строи АМ „Хемус" в участъка Ябланица – Велико Търново, абсолютно лъже, защото проектите не са готови. Те ще са налични догодина, когато ще има остойностяване на 8-те участъка, на колкото сме разделили незавършеното трасе. Този подход ще улесни строителството с осигуряване на поетапно финансиране", заключи Терзиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай