Терзиева: Изграждането на "Струма" ни е основен приоритет

Терзиева: Изграждането на "Струма" ни е основен приоритет | StandartNews.com

София. "Изграждането на Лот 3 на АМ "Струма" е основен приоритет за правителството през новия програмен период на ЕС". Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя откри дискусионен форум за проектиране на пътната част на подучастъците на Лот 3 на АМ "Струма" в УАСГ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

 

Лот 3, който преминава през Кресненското дефиле, е най-тежкият и труден участък от строителството на магистралата. Там трябва да се изгради 15-километров тунел, който ще е най-дългият шосеен в Европа и втори по дължина в света. Той ще бъде с две тръби, с по две ленти във всяка посока.

 

Общата дължина на Лот 3 е около 65 км и е с прогнозна стойност от 1.7 млрд. лв. За цялостното завършване на магистралата са осигурени средства от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", уточняват още от МРР.

 

На три подучастъка е разделен Лот 3 на магистрала "Струма", стана ясно от Терзиева. Първият е от Благоевград до Крупник и е с дължина от 21 км. Там ще бъде изграден тунел с дължина от 2 км до село Железница. Стойността на пътя, без тунела, е 150 млн. лв., а подземното съоръжение ще струва 200 млн. лв., показват прогнозите до момента.

Най-дългият тунел ще бъде построен между Крупник и Кресна. Той ще е с дължина 22 км и е с индикативна стойност 1.1 млрд. лв. Съоръжението ще е на около 30 м дълбочина, съобразено с геологията и ще влиза откъм Крупник преди навлизането на Кресненското дефиле и излиза западно, след Кресна, обясни регионалният министър. Ще се изградят напречни връзки между тунелите за пешеходци, както и напречни връзки за навлизане на коли между двата тунела.

 

Последният подучастък Лот 3.3 е между Кресна и Сандански и е с дължина от 23 км. Предвижда се строеж на 2 пътни възела, шест надлеза и подлеза и десет моста с обща дължина от около 1 км. Прогнозна цена е 200 млн. лв. Терзиева каза, че тази година и най-късно в средата на следващата ще се обявят търговете за изграждане на отделните участъци от Лот 3 на АМ "Струма", обясняват още от Министерство на регионалното развитие.

 

Десислава Терзиева обяви още, че ще бъдат построени 8 съвременни площадки за отдих през 15 - 20 км на магистралата. Ще има и места за бизнеса, на които да бъдат вдигнати бензиностанции, заведения за бързо хранене и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай