Терзиева и Папазов искат 50% национално съфинансиране

Терзиева и Папазов искат 50% национално съфинансиране | StandartNews.com

София. Националното съфинансиране на големите структурни проекти да бъде 50% предлагат регионалният министър Десислава Терзиева и министърът на транспорта Данаил Папазов. Терзиева говори за политиката в пътната инфраструктура по Дарик радио. 

По думите й магистрала „Хемус" е сред приоритетите на правителството и тя е един от индикативните проекти в ОП „Транспорт" 2014 - 2020 г. Индикативната стойност на проекта е 175 млн. евро, обясни Терзиева. Проектът обаче е на трето място сред приоритетите. На първо място е АМ „Струма" в участъка при Кресненското дефиле. В средата на 2014 г. ще започнат процедури за избор на изпълнител, а през 2015 г. ще се обяви търг за тунел, обясни министърът на регионалното развитие.

„Протеклата" магистрала „Люлин" е ремонтирана за 250 000 лева, каза още Десислава Терзиева. По думите й тунелът, при който е възникнал проблемът, вече не е бил в гаранция, въпреки че съоръжението е пуснато сравнително скоро.

„Всички пари при миналото правителство за магистрали са инвестирани в Южна България, а Северна е зарязана", посочи Терзиева. За пример тя даде Дунав мост 2 Видин - Калафат, до който реално няма път от българска страна. Според министъра това е „работа на парче", като приоритет на правителството е да промени този подход.

На въпрос каква е нейната позиция по казуса с продажбата на българска земеделска земя на чужденци, Терзиева заяви: „никой не може да вземе земята и да си я изнесе на гръб, затова, ако ние може да я обработваме, е добре, но ако не можем, защо да не дойде голям инвеститор да я обработва". Според регионалния министър по този начин „нашите деца няма да ходят да берат ягоди в чужбина, а ще могат да работят тук".

„Нищо полезно не научих от вота на недоверие срещу регионалното развитие", каза още регионалният министър. По думите й, единствено тя е имала възможност да представи постигнатото за последните четири месеца пред парламента, но реално дебат по същество не се е състоял. Според Терзиева различията между регионите са се задълбочили при ГЕРБ, защото е имало огромни инвестиции в София, нулева политика за малките и средни предприятия в регионите.

Енергийното обновяване на жилищата, т.е. санирането, остава в ресора на Министерството на регионалното развитие, обясни още Десислава Терзиева. По думите й енергийната ефективност не е единственият приоритет в жилищната политика. В ОП "Региони в растеж" ще има осигурена ос за енергийна ефективност на жилищни и административни сгради над половин млн. евро.

Правителството трябва да реши набързо проблемите с бежанците, които е трябвало да бъдат решени през последните години, заяви Десислава Терзиева. Тя отговори на критиките на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че твърде голям брой от бежанците са концентрирани в столицата с думите: „когато един човек получи статут на бежанец, той донякъде става български гражданин (защото някои права са им ограничени), затова той ще има право да отиде да живее там, където намери за добре". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай