Терзиев: Не можеш да правиш бакалски сметки с убежденията си

Според него борбата между кандидатите не е лична, а за гласовете на софиянци

Терзиев: Не можеш да правиш бакалски сметки с убежденията си | StandartNews.com

“Аз съм показал каква е моята геополитическа ориентация много ясно още с обявяването на кандидатурата си. Това бяха първите въпроси, които получих и това е нормално - кметът на София е четвъртият човек в държавата. И аз отговорих честно - така трябва да бъде - независимо дали ще спечелиш или ще загубиш електорат. Не може да правиш бакалски сметки с убежденията си”, заяви кандидатът за кмет на София Васил Терзиев в предаването “Здравей, България” по NOVA телевизия. “Г-жа Григорова също много ясно показа нейната. И да, предполагам, че ще има допълнои напрежение по тази ос, ако тя стане кмет”, добави той.

Терзиев даде и яснота по темата с несъстоялите се дебати между него и кандидатът на левицата. ”Не знам от какво бягам - имах шест дебата, три от които с г-жа Григорова. И то на различни градски теми. Имахме възможност за дебат и вчера, но тя не дойде. Така или иначе нашата амбиция за дебат тази седмица беше друга - да покажем екипи. От опонентите ни до момента сме видяли само един манифест. Трябва хората да видят програмата, районните кметове и общинските съветници, екип. Те работят заедно, за да се реализират градските политики”, обясни той.

Според него борбата между кандидатите не е лична, а за гласовете на софиянци. “Затова още от първия ден казах, че ще съм кмет на всички софиянци. Готов съм да се грижа за интереса на всички хора и групи, без значение от геополитката. Надявам се, че това е основата, на която гласуват и хората на ГЕРБ и всички граждани  - политики за София, екип. Би било жалко, ако има наказателен вот, защото така хората ще накажат себе си. Гласуваш за по-добро управление, за да подобриш качеството си на живот. Все пак става въпрос за развитието на града в следващите 4 години”, обясни Терзиев. Той заяви, че никога не се е виждал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и “няма да му се моли за подкрепа”. “Ние казахме че ГЕРБ са политически опонент и това е. Трябва да се преборим за гласовете на софиянци. И мисля, че го направихме достойно. Видяхте, че имахме добър резултат на първия тур, но имаше и огромна разлика между екзитпола и крайния резултат. Имаше проблеми с протоколи, освен тези секции във Френската гимназия и Младост,  екипът преглежда и други секции. Цялата тази верига - активното мероприятие, невалидните бюлетини, въвеждането им в протоколите - има много неща, които са объркани. Въпреки това софиянци ни гласуваха доверие, имаме и районни кметове на балотаж в почти всички райони на София. Значи сме се справили добре”, каза Терзиев.

Той коментира и темата с шегата за ваканция на Бахамите, което се превърна в повод за атаки към него. “Аз вариант Б съм го имал и преди да се занимавам с политика. Ако искам да ходя на Бахамите, и преди съм можел да го направя. Това беше шега. И мисля, че е ясно на всички хора. Но има и друго - преди да правиш дългосрочни планове, трябва да имаш изпълнени краткосрочни. Краткосрочният план е да мобилизираме хората в неделя, да имаме кмет на София, районни кметове и да реализираме тези политики, които предлагаме. След 4 години, ще е различно. Ако някой иска да почива - да почива. Ако иска да се занимава с местна или с национална политика - да го прави. Но първо трябва да се докажеш като добър управленец”, заяви Терзиев.

Кандидатът за кмет отново изрази увереността си, че в общинския съвет няма да има договорки на тъмно. “Ние ще търсим подкрепа за решения. Обсъдени, обосновани, с участието на всички страни и гражданите. Не може да има промяна, когато погазваш базови принципи. Тези 61 човека в ОС, те трябва да защитават интересите на софиянци, затова са избрани. Има цена и ако гласуват партийно само против, тя си е за тях. Ние ще търсим подкрепа по най-прозрачния начин. Когато обясняваш какво е решението, когато въвлечеш гражданите и решението е добро, няма причина да не се приеме. Ясно е, че ще има политики, по които няма да има съгласие. Но такива, която са ясни от хеликоптер, те вярвам ще минат лесно. Ние всички сме избрани там да защитавам интереса на всички софиянци. И това не трябва да се забравя от никого”, ясно заяви Терзиев.

Обещанието на Васил Терзиев, което зависи само от него

Той даде и едно обещание, което зависи само от него - че ще промени начинът на комуникация със софиянци. “Как, защо, кой какво прави - така може да се скъси дистанцията между кмета, общината и гражданите, бизнеса, НПО сектора,” обясни Терзиев. Той добави, че може да обещае, че ще има нулева толерантност към корупцията и че този тон ще се задава от върх, екипът му ще се бори срещу корупцията още от първия ден. “Хиляди години корупция не е изкоренена. Но има система и методология, която я ограничава. Нищо от това не се е прилагало реално досега. Има и още нещо - всяка система за антикорупция зависи от хората. Тонът се дава от върха и слиза надолу. Когато тези отгоре нямат толерантност към корупция, това се предава и на останалите”, каза Терзиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай