Терзиев: Искам София да е град, в който можеш да ходиш с вдигната глава

Искам да стана кмет, защото обичам София, заяви той

Терзиев: Искам София да е град, в който можеш да ходиш с вдигната глава | StandartNews.com

“Искам София да бъде като Виена - да можеш от една точка на града до друга да походиш няколко километра, да не се спънеш, да не си съсипеш обувките и да надигнеш глава, за да го видиш този град. А не както е в София в момента - само да си гледаш в краката, дали няма да се спънеш или окаляш.”

Това заяви кандидатът за кмет Васил Терзиев в Нова телевизия. Терзиев, подкрепен от коалицията “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)” се сблъска в дебат с кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян.

“Искам да стана кмет, защото обичам София. Защото искам да остана в този град, искам и децата ми да останат, искам да бъде зелен, уреден, град за пример. За да се случи това трябва да бъдат решени много проблеми. Трябва да има воля за решаването им. Трябва човек, който може да прави екипи, човек, който има екип, който е създал сам, а не екип, който му е спуснат отнякъде”, добави Терзиев.

Той отхвърли тезата, че София е щяла да блокира и затова в последните дни на управлението на Йорданка Фандъкова ударно се подписват дългосрочни договори, като тези за поддръжка и ремонт на улиците. “Градът няма да блокира, просто трябва да спрем определени практики. София разчита на активната роля на държавата, а не на собствените си приходи и това трябва да бъде променено. Трябва да има принципно отношение. Без значение чие правителство управлява и кой е кмет на София. Без значение районните кметове от коя партия са и от коя партия е кметът на София”, каза той.

“Ясно трябва да кажем, че ще премахнем практиката ремонт на ремонта. Ще има качествен ремонт от първия път. За да се случи това трябва да се случат няколко важни неща по целия процес. Обстоен анализ как и какво се прави, добро планиране, добро задание, ясни обществени поръчки, стриктен контрол на изпълнението, глоби, съразмерни с размера на ремонта, а не да глобиш някого с 900 000 лв. и после да индексираш цената на ремонта с 6 млн. лв. Трябва да има и черен списък на фирмите, които не се правят. А не само да си говорим. Нещо, което не е предадено, разпада се пред очите ти, а ние говорим за стандарти”, заяви той.

“Едно от най-важните неща е да виждате решения и да работите с всички страни, за да намерите решение. А не да кажете: “така не може”. Има работещи практики в други държави, значи трябва да се направят конкретни стъпки в тази посока. Когато виждаш системен проблем в един град, град в който си чупим краката, град, който е недостъпен за хора, които с трудноподвижни и родители с детски колички, трябва да говориш с всички, от които зависи тази промяна. Ако трябва да се промени закон, ще направиш всичко, за да бъде променен този закон.”

На обвинението, че правителството на ПП-ДБ е спряло финансирането за софийското метро, Терзиев каза: “Добра опорка, но неверна. Проверете фактите за метрото. Парите за него бяха спрени по време на служебното правителство на Румен Радев. А не от правителството на Кирил Петков. Бъркате фактите.”

“Всички виждаме проблемите. Като и това, че има идеи за тяхното решение. Но ние повтаряме един и същи неща - вижда се ясно в програмите на г-жа Фандъкова и във вашата. И сега казвате: “Ние ще дойдем с нови идеи и ще ги реализираме”. Как става това със стария екип, който е създал тези проблеми?”, риторично попита Терзиев. “Освен това имам и едно чудене - как за постигнатото имате заслуга и вие,  защото сте кандидат на тази партия, а с лошото нямате нищо общо, защото сега идвате”, се обърна към своя опонент Терзиев.

По проблема с детските градини той отново подчерта, ще проблемът ще бъде решен за един мандат. “Това е приоритет. Четири мандата не стигнаха на ГЕРБ да се справи с този проблем, но ние можем. Ще работим и с Министерството на образованието и с Министерството на здравеопазването, за да се реши проблемът с детските центрове, забавачници и кооперативи. Трябва да се уреди статутът им. Трябва да се работи и с бизнеса, за да се строят детски градини там където има работещи хора. Както ние го направихме преди години в компанията ни”, каза Терзиев.

Той говори и за решаване на проблема с мръсния въздух в София. “Общината е осъдена за мръсния въздух, защото не работеше по този проблем. Но ние имаме план. Точка едно в него е подмяната на уредите за отопление, точка две - премахване на калните точки, и трето - подобряване на транспорта”, каза Терзиев.

По отношение на проблема с паркирането в синята зона кандидатът за кмет обясни, че вината е на досегашното управление. Причината - повече продадени места, отколкото реално съществуват. “40 минути ти отнема да търсиш място за паркиране в синя зона, защото са издадени повече стикери, отколкото места има. За да се подобрят нещата не трябва да бягаме от непопулярни мерки. Но трябва да се обсъдят и обяснят добре. И това е нещо, което със сигурност ще променим. Ще работим с гражданите, ще чуваме тяхното мнение. А не да се взимат решения на Московска и после да се изпълняват, а хората само да са потърпевши. Хората ще имат думата”, завърши Терзиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай