Терзиев: ГЕРБ неглижира проблема с отпадъците, а от него страдаме всички софиянци

Това заяви кандидатът за кмет на импровизирана пресконференция на общински терен в Казичене

Терзиев: ГЕРБ неглижира проблема с отпадъците, а от него страдаме всички софиянци | StandartNews.com

“Иска ми се да говорим за край на проблема с отпадъци, но можем да говорим само за начало на борбата ни като екип с проблема с боклука. А той е наболял във всичките му форми - незаконни сметища за битови и строителни отпадъци, заводът за RDF, който работи със смесен успех, проблемите, които ние като граждани имаме със сметосъбирането и сметоизвозването, прословутият инсинератор - всичко това е знак, че системата за преработка на отпадъци в града не работи.

Но има и още - има бомба със закъснител, защото мястото в депото свършва и скоро няма да има къде да депонираме боклука на София. Добре би било колегите от ГЕРБ да обяснят за този проблем, който типично са неглижирали, а после от него ще страдаме всички софиянци.” Това заяви кандидатът за кмет Васил Терзиев на импровизирана пресконференция на общински терен в Казичене. Теренът е част от Натура 2000, предвиден е за парк, но е превърнат в незаконно сметище. Терзиев е издигнат от местната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)”. Освен него в Казичене бяха лидерът на листата на общински съветници Борис Бонев, както и кандидатите за общински съветници Бойко Димитров, Цветелина Симеонова-Заркин, Пламена Терзирадева, a също им експертът по зелена градска среда Надежда Бобчева.

“Жителите на София се интересуват от чистотата на града. Доказателство за това са 22 хиляди сигнала, подадени през миналата година. В същото време гледките на препълнени и повредени контейнери за смет, че дори и нерегламентирани сметища са ежедневие. Липсва контрол върху работата на сметосъбиращите фирми, услугата по чистота не е с добро качество. Уж всичко е наред, а накрая получаваме това незаконно сметище”, каза Надежда Бобчева.

10 млн. лв. пропилени чрез скандална обществена поръчка

Според Пламена Терзирадева дори и добри в основата си проекти като завода за третиране на отпадъци (RDF) са се превърнали не просто в неработещи структури, но и в източник на корупция. Вследствие на високата влажност, заради неефективното рециклиране и  смесването с хранителен отпадък, произведеният RDF става трудно използваем от компаниите, които биха могли да го използват за енергия в производството си. Така Общината не само не печели от суровината, която произвежда, а трябва да плаща за нейното използване.

“Имаме поредната схема за усвояване на пари в нечий джоб - Столична община дава милиони, за да се отърве от софийския RDF, а обществената поръчка се печели от фирма, която няма инсталация за горене. Чрез изкуствено завишаване на цената буквално се пропиляват 10 млн. лв. от парите на софиянци. Общината плаща три пъти повече, отколкото ако продаваше директно на завода, който гори отпадъците. С добре изпитани схеми милиони изтичат в комисионни за посредници и подизпълнители. Питаме - защо се налага участието на посредник и фактическо завишаване на цените?”, заяви Терзирадева. 

Борис Бонев пък коментира, че вече се подготвя сигнал към прокуратурата за тази обществена поръчка. “Повече битови отпадъци, по-малко предадени за рециклиране и незаконни сметища вместо природа - това са резултатите от управлението на отпадъците в София. Тоест ясно е, че политиката на общината не е ефективна. В нея липсва анализ на данни, дори по-мярка, за която се отделят най-много средства. Чист град може да имаме с ефективно управление на база данни, най-добра налична научна информация и активно взаимодействие с гражданите и бизнеса”, добави Цветелина Заркин.

Софиянци плащат двойно по-скъпо за отпадъците си

Бойко Димитров поясни, че Столична община дори не използва всичките пари, които е отделила за почистване в бюджета: “Софиянци плащат над 250 млн. лв. за събиране на отпадъци и за почистване на града. Но общината не ги плати всичките, а си спести едни 24 млн. лв. С тях можеше да се измият улиците с маркуч четири пъти по-често. Или машините с дюзи да направят осем пъти повече курса. С тези пари можеше да направим система за събиране на хранителни отпадъци, което сме задължени да направим от ЕС”, обясни Димитров.

Той каза, че софиянци плащат двойно по-скъпо за отпадъците си, отколкото жителите на другите големи български градове, като даде пример с Пловдив. “Освен това има оператори, на които плащаме по 145 лв. на тон отпадък, а има и фаворизирани такива, на които плащаме 234 лв. на тон. А общинското дружество миналата година работеше на 105 лв. на тон. Къде е логиката?”, риторично попита той.

Васил Терзиев пък уточни, че общинското дружество постига тази цена с техника под наем, а не със своя собствена.  “Всичко, което казваме, ясно показва как парите на софиянци потъват в нагласени обществени поръчки и как максимата “където има боклук, има мафия” важи с пълна сила за София. Има пълна абдикация на Столична община от идеята, че София може да е чист и зелен град.

Двете обещания на Васил Терзиев

От коалицията обясниха, че ще положат максимални усилия през следващите 4 години да намерят решения на натрупаните проблеми в тази област.

“Имаме две конкретни обещания - ще засилим ролята на Инспектората и той ще си влезе в правомощията. Ще работи активно, ще глобява, за да няма незаконни сметища. Освен това договорите за сметосъбиране изтичат през 2025-а година. Дотогава можем чрез Инспектората да следим качеството на сметосъбирането”, каза Васил Терзиев.

Той добави, че още от първия ден в Общината новото управление ще започне подготовка за тръжните процедури след две години. “Ще имаме различни и прозрачни правила, за да е ясно какво ще получи обществото и на каква цена. Ще поканим и международни оператори, за да има конкуренция - това винаги вдига качеството. Трябва да решим този проблем, защото резултатът иначе ще е плачевен за софиянци”, завърши Терзиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай