Тайният план на Радев за избори на 28 март

Иска служебен кабинет до 2022 г., каза Антоанета Христова

Тайният план на Радев за избори на 28 март | StandartNews.com

Какво стои зад решението на Румен Радев да насрочи парламентарните избори в първата възможна по закон дата – 28 март? Евентуален таен план на президента разкри политическия психолог проф. Антоанета Христова в интервю за бТВ. Според нея прикритата цел на Радев е да сформира свой служебен кабинет, който да управлява до 2022 г.

„Социологията показва, че следващия парламент ще бъде много силно разбит и трудно ще се формира правителство. Бихме ли могли, ако сме в обувките на този, който решава кога да са изборите, да преценим какъв е неговия интерес – по в началото или по-натам да бъдат изборите? Моята гледна точка е, че началото се избира, когато има хипотезата, че вероятността да не може да се сформира правителство е много голяма според него.“, обясни проф. Христова. По думите й зад действията на държавния глава прозира желанието му да сформира кабинет, който да се запази на власт до 2022-а.

„Ще има дълъг процес на управление на служебно правителство ако редовно не може да бъде съставено след предстоящия парламентарен вот. Примерно в периода май-януари. Тоест този период президентът допуска, че ще бъде даден на служебно правителство, което да подготви следващите избори – както президентски, така и парламентарни“, аргументира се Христова.

В същото време политологът доц. Татяна Буруджиева коментира, че ситуацията с коронавируса ще промени начина на вземане на решения за кого да се гласува. Ще спечели този, който представи по-добри листи и адекватност към ситуацията, смята тя. Възможни са всякакви хипотези, подчерта Буруджиева. Тя съветва да се погледнат грешките и организацията на изборите в Румъния, които се проведоха. Важен въпрос е как в пандемична обстановка ще се подготвят изборните комисии.

Според нея негативната предизборна кампания не е работеща. Стратегията да се качиш на гърба на Борисов и да кажеш, че ще управляваш по-добре, не работи за тези, които я ползват. Не бих подценила Борисов, каза още Буруджиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай