Татяна Дончева: При Нинова, Манолова или аут?

Постави своите условия. Готова е да напусне битката за новия парламент

Татяна Дончева: При Нинова, Манолова или аут? | StandartNews.com

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че в рамките на лявата коалиция “БСП за България” вече са подписани споразуменията за общи политики и общо явяване на изборите за 46-о НС с АБВ и гражданската платформа на Георги Кадиев. Окончателното решение ще бъде взето от НС на БСП.

ВИЖ ОЩЕ: Татяна Дончева най-ухажвана. БСП или Манолова? Димитър Делчев разкри...

За партията „ Движение 21“ обаче нещата не стоят така еднозначно. Подписването на споразумението от страна на Татяна Дончева се оказа твърде проблемачинно, особено след вчерашното й появяване в „Евроком“.

Там Дончева разкритикува остро лидера на БСП Корнелия Нинова, че се опитва да направи псевдокоалиция с нови партньори. Според нея новото голямо ляво обединение може да се окаже силно пресилено.

В същото време бившият зам. председател на парламента разкри, че въпросът с партньорството в рамките на сдружението около Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън“ още не е закрит.

Възраженията й към БСП

„По темата - сме ли в коалицията или не сме в коалицията, това е проблема. Да се твърди, че правим лява коалиция, ляво-центристка коалиция, широка коалиция, ама тия, с които го правим, няма да са в коалицията, е абсурден. В моите представи е абсурден“,казва лидерката на Д-21. Тя попита дали това е решим въпрос и дали досегашните партньори на БСП са готови да приемат промяната.

Корнелия Нинова вчера заяви, че се запазва коалицията „БСП за България“, а с АБВ, „Нормална държава“ и Д-21 ще се сключват допълнителни споразумения, припомня Флагман.

„Вижте изявлението на Корнелия Нинова – то гласи следното: коалицията е в стария си състав; с всички, с които говорим, че ще правим широка коалиция, - те са с някакви споразумения, но са извън коалицията. Това не е коалиция, нали, пита Татяна Дончева. По думите й коалицията трябва да е реална, а не просто да дадеш избираемо място и някой лев на лидера на новия политически партньор.

Оказа се, че докато умува какво да прави с БСП, Татяна Дончева продължава да преговаря и в рамките на „Изправи се! Мутри вън!“

Условието й към Манолова - без Хаджигенов и Бабикян

„Казано най-кратко – ние сме били партньори в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Въпросът с партньорството там не е закрит. Но „Движение 21“ постави ребром въпроса за твоите любимци и продукти“, казва Дончева , очевидно визирайки Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

Тя твърди, че в рамките на деветте работни дни на 45-ото Народно събрание те са внесли предложение за промени в правилника, за да се отделят в самостоятелна парламентарна група. След като не успели, се предложили на други две парламентарни групи.

Това в моите представи са забранени действия и аз, водена от здравния разум, казвам, че с тези хора в коалиция няма да бъда. Мога да не бъда, мога да не участвам в избори, но в коалиция с такива хора аз няма да бъда. Въпросът е поставен по този начин и до момента не е решен“, заяви Татяна Дончева.

Изказването на Татяна Дончева очаквано предизвика светкавичен отговор от Николай Хаджигенов изкоментира. Във Фейсбук той написа: „Хитрата сврака с двата крака....”

ПРед БНР той още по-ясно даде мнението си.

„Преговорите почти са финализирани, надявам се до няколко дни да приключим. Ще има коалиция „Изправи се! Мутри, вън!“ – 99 на сто е сигурно. Как ще се отразят действията на Татяна Дончева? Всъщност никак. Това е причината, поради която предишния път, съставяйки коалицията, решихме да използваме три мандатоносителя със сходни характеристики, за да може едно такова действие да не ни се отрази негативно. Електоралната тежест на „Движение 21“ е известна от много години, откакто съществува, така че няма как да бъде проблем или щета или каквото и да е било“

Мая Манолова засега отказва коментар по темата, както и Корнелия Нинова.

Ще избере ли Мая Манолова Дончева пред Хаджигенов и Бабикян, ще включи ли Корнелия Нинова „ Движение 21“ в коалицията „БСП – За България“, или пък Дончева ще напусне политическото състезание за 46-тия парламент – ще стане ясно следващите дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай