Търсим подкрепа от Европа за справяне с миграционния натиск

Търсим подкрепа от Европа за справяне с миграционния натиск | StandartNews.com

София. Нестабилността в Близкия изток създава силен миграционен натиск върху България и целия ЕС. Това подчерта външният министър Даниел Митов на днешната си редовна работна среща с посланиците на държавите членки на ЕС в София, домакин на която беше италианският посланик.

Българският външен министър се спря на тежката ситуация в Сирия и Ирак, която поражда трайна нестабилност и представлява сериозен риск не само за съседните държави, но и за целия ЕС и световната сигурност. „България подкрепя всички действия на нашите съюзници и партньори насочени срещу действията на терористите от организацията „Ислямска държава".

Министър Митов информира европейските посланици за силния миграционен натиск, на който е подложена България. „Въпреки предприетите мерки, бежанският поток се увеличи през последната една година, поради което ние ще се обърнем към ЕК и останалите наши партньори за подкрепа и съдействие", изтъкна външният министър.

Сред останалите теми, които европейските посланици дискутираха с министър Митов, беше предстоящото на 20 октомври т.г. заседание на Съвет „Външни работи" на ЕС в Люксембург. Министър Даниел Митов информира за българската позиция по ситуацията в Украйна. „Изтеглянето на руската армия, която по официална информация провеждаше учение,  от границата с Украйна поражда известни надежди за намиране на решение на конфликта. В същото време за нас е важно след сформирането на нов парламент в Киев, украинското правителство да реализира необходимите реформи в икономически и политически план", заяви българският външен министър. Той отбеляза, че България следи внимателно и е в постоянен контакт с българското малцинство в Украйна.

Европейските посланици в София и първият български дипломат обсъдиха още енергийното сътрудничество, политиката на разширяване на ЕС, както и Източното партньорство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай