Търси се златен пръст в парламента

Търси се златен пръст в парламента | StandartNews.com

"Атака" напусна, ГЕРБ решава за кворума

В парламента се търси нов златен пръст. Кворумът отново е под въпрос, след като Волен Сидеров обяви, че "Атака" окончателно напуска Народното събрание. "Не виждам защо да продължаваме да влизаме на заседания, като няма какво повече да се реши и да се прави в парламента. Това Народно събрание няма какво повече да роди", обясни Сидеров. Досега той носеше прозвището Златния пръст, защото осигуряваше с групата си работата на парламента при бойкотите на ГЕРБ. 

"Не съм притеснен", лаконично коментира шефът на НС Михаил Миков.

Сега съдбата на 42-ото Народно събрание е в ръцете на хората на Бойко Борисов.
В ГЕРБ ще решават поотделно за всяко заседание дали да се регистрират или не, стана ясно от думите на вицелидера Цветан Цветанов.
Тежката дума ще има лично Борисов.

Математически съществува и вариант, в който кворумът от поне 121 души може да бъде осигурен, ако 118-те депутати от БСП и ДПС бъдат подкрепени и от петимата независими. Те обаче вече са четирима, след като Красимир Стефанов подаде заявление за напускане на НС.

След като Румен Йончев излезе от червената група, БСП и ДПС имат 119 гласа. Нечленуващите в група са петима. Двама от тях - бившите ГЕРБери Георги Марков и Даниел Георгиев, обаче не са се появявали от месеци, а парламентарната практика показва, че винаги има по поне дузина отсъстващи народни представители от мнозинството, което затруднява достигането на заветната бройка от 121 души.

"Стандарт" научи, че в сряда кворум ще има. Според парламентарния правилник във всяка първа сряда от месеца партиите имат право да включат в дневния ред желана от тях точка. Така депутатите от ГЕРБ ще искат да се започне с промените в Наказателния кодекс, които отменят давността на политическите престъпления на комунистическия режим по време на възродителния процес. Промените срещат подкрепата на ДПС, но и яростната съпротива на БСП. Миналия петък заседанието бе провалено от левицата именно заради тази точка. Столетницата се е заканила чрез процедурни хватки да се опита да отложи приемането на новите текстове и в сряда.

За всеки следващ ден обаче кворумът е под въпрос. Това стана ясно от думите на втория в ГЕРБ - Цветан Цветанов. Партията ще решава поотделно за всяко заседание дали да се регистрира или не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай