Вторник,

Свиленски отвърна на Йотова, отправи молба към Радев

От: Агенция Стандарт -
12318
Свиленски отвърна на Йотова, отправи молба към Радев
A
A
A

Днес сутринта Министерството на транспорта е освободило от НКЖИ Гергана Алексова като заместник-генарален директор. Това съобщиха на брифинг пред медиите Борислав Гуцанов и Георги Свиленски от БСП.

"Това е лош сигнал, не искам да употребявам думата реваншизъм. Не би трябвало подобно нещо да се случва в компания с обществен интерес", каза Гуцанов, цитиран от БНТ.

"Част от отделите в транспорта излязоха на печалба, включително и БДЖ. Дано това да е инцидентен случай. Основната задача на служебния кабинет са честните избори, а не да се започне с уволнения в първия работен ден. Именно Алексова беше започнала да разглежда сделки, свързани с доставките в НКЖИ и да не се окаже това причината", допълни Гуцанов.

Свиленски допълни: "Вземам повод от изказването на вицепрезидента, че служебният кабинет единственият му ангажимент е да върне стбилността в държавата, да гарантира енергийните доставки и да осигури справяне с Ковид кризите. Държавата не е в някаква нестабилност, за каквато се опитват да внушават от президентската институция на българското общество. Внушенията, че в държавата има хаос, че има нестабилност, че едва ли не служебният кабинет трябва да възстановява справедливост. Ето, виждате първите действия на служебния кабинет - уволнението на зам.-директора. Тези хора започват с чистки и реваншизъм, показно срещу членове на БСП. Няма да допуснем БСП да бъде използвана и унижена и то от президентската институция, за която БСП два поредни избора подкрепи".

ВИЖ ОЩЕ: Йотова отвърна на Нинова, кое е по-важно за гражданите

Свиленски заяви, че не може да каже дали се предвиждат наказания срещу членовете на Националния съвет, които станаха министри.

"Всеки член на Националния съвет трябва да бъде лидер в тази предизборна кампания. Въпросът е как като членове на МС ще участват така, че БСП да спечели изборите. Как в другото си амплоа те ще осигурят честността, прозрачността на изборите, когато са членове на ръководен орган партия".

Свиленски каза още, че тези уволнения не са случайни и много добре се знае кой представител в коя партия членува.

"Проблемът е когато се правят без аргументи. Когато започваш със заместник-изпълнителен директор на НКЖИ, ще стане ясно, че срещу БСП се води целенасочена кампания. Ще стане ясно на българското общество и на българските социалисти какво какво е отношението на президентската институция срещу тези хора, които работиха да бъдат избрани. Гергана Алексова е гласувала за Румен Радев, за да ѝ кажат сега, че е непотребен кадър", каза Свиленски.

Аргументът дали някой може да бъде изключен от Националния съвет или БСП - е решение на Националния съвет, каза Свиленски. "Ако някой мисли, че Корнелия Нинова или някой се събира някъде и решава - това е внушение. Националният съвет решава. Аз искам поне двама министри да ми се включат в кампанията и да раздават листовки за Георги Свиленски".

Гуцанов допълни, че ще има разговор в Националния съвет.

"Най-малко очаквахме най-големите удари да получим от президента", каза Свиленски. Такива удари нямаше по кабинета на Борисов, че кабинетът е в хаос, че социалната политика е провал. Това ни притеснява. Молбата ни е просто да не се занимава с БСП през следващите два месеца. Хубаво беше вицепрезидента и президента да констатират тези неща за газа, когато внесохме програма в НС, а те връчиха мандата и ни даваха зор да връщаме мандата. Имаше проблеми и с тока, и с газа, но сутринта не са направили нищо за газа, а са уволнили един заместник изпълнителен директор.

ВИЖ ОЩЕ: Политолог каза какво послание изпраща Радев на Нинова

За газа Гуцанов допълни: "Нашата позиция е ясна, да се водят преговори с всички доставчици, включително и с "Газпром". През последните 6 месеца имаме ръст на икономиката по европейските статистики. Имаме 2 милиарда повече приходи. За да може това да продължи, ни трябват сигурно доставки на газ. "Газпром" изглежда незаобиколим фактор".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички