Дясната ръка на Радев с обезпокоителни думи за дипломатите

Този кабинет може да бъде избран, но не може да се задържи дълго, каза още Александър Маринов

Дясната ръка на Радев с обезпокоителни думи за дипломатите | StandartNews.com

Дясната ръка на президента Румен Радев - проф. Александър Маринов, шеф на Стратегическия съвет към държавния глава заяви, че е обезпокоен от начина, по който бяха изгонени 70-те руски дипломати.

“Аз смятам, че тук има сериозен проблем. Нека да преценяват специалисти, дипломати - знаете, че по цял свят има случаи да се експулсират дипломати, но въпросът е това да е убедително, с доказателства и да не се пресолява манджата по странни съображения или в търсене на престижни изгоди”, коментира проф. Маринов в студиото на “Още от деня”.

"Такава деликтна ситуация трябва да се развива пред очите на обществеността, а не потайно, защото остава съмнението за някаква сделка. Появиха се информации, които засилват тези съмнения и това не е добре както за парламентаризма, така и за самото правителство, ако то мине", каза той по повод твърденията, че депутати и политици от “Продължаваме промяната” звънят на колеги и ги убеждават да подкрепят новия кабинет.

“Това създава една неблагоприятна, да не кажа токсична, атмосфера,която ще му пречи, защото то би трябвало да върши много трудни и важнинеща”, допълни той.

По думите му охлаждането на отношенията между президента и правителството, е процес.

“Не само президентът, но много хора възприехме появата на “Продължаваме промяната” с надежда, че на политическата сцена се появява нещо ново, което ще промени нещата. За съжаление, думите и намеренията не бяха подкрепени от действия и резултати. Разминаването между президента и правителството, и мнозинството в парламента дойде, защото за 6 месеца не беше постигнато почти нищо от обявените намерения”, заяви проф. Маринов.

Той подчерта, че в това няма нищо изненадващо, защото стандартите на президента Радев към всяко правителство, независимо кой го е излъчил, са едни и същи.

За него, ако този кабинет да мине, той ще бъде пред много трудности и рискове, включително и за електоралното представяне на всяка една партия.

“Ходът на БСП беше с такъв оттенък - да успокои своите избиратели, че преглъща тази стъпка на министър-председателя (изгонването на руските дипломати - б.р.). Не само БСП, а всяка една от управляващите партии, която смята да участва в българската политика по-нататък, ще трябва даси дадат сметка как тяхното участие в управлението ще се отрази набъдещите им резултати”, прогнозира проф. Маринов.

Той препоръча да не се заблуждаваме - “този кабинет може да бъде избран, но не може да се задържи дълго”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай