Четвъртък,

Дясната ръка на Радев с обезпокоителни думи за дипломатите

От: Агенция Стандарт -
7169
Дясната ръка на Радев с обезпокоителни думи за дипломатите
A
A
A

Дясната ръка на президента Румен Радев - проф. Александър Маринов, шеф на Стратегическия съвет към държавния глава заяви, че е обезпокоен от начина, по който бяха изгонени 70-те руски дипломати.

“Аз смятам, че тук има сериозен проблем. Нека да преценяват специалисти, дипломати - знаете, че по цял свят има случаи да се експулсират дипломати, но въпросът е това да е убедително, с доказателства и да не се пресолява манджата по странни съображения или в търсене на престижни изгоди”, коментира проф. Маринов в студиото на “Още от деня”.

"Такава деликтна ситуация трябва да се развива пред очите на обществеността, а не потайно, защото остава съмнението за някаква сделка. Появиха се информации, които засилват тези съмнения и това не е добре както за парламентаризма, така и за самото правителство, ако то мине", каза той по повод твърденията, че депутати и политици от “Продължаваме промяната” звънят на колеги и ги убеждават да подкрепят новия кабинет.

“Това създава една неблагоприятна, да не кажа токсична, атмосфера,която ще му пречи, защото то би трябвало да върши много трудни и важнинеща”, допълни той.

По думите му охлаждането на отношенията между президента и правителството, е процес.

“Не само президентът, но много хора възприехме появата на “Продължаваме промяната” с надежда, че на политическата сцена се появява нещо ново, което ще промени нещата. За съжаление, думите и намеренията не бяха подкрепени от действия и резултати. Разминаването между президента и правителството, и мнозинството в парламента дойде, защото за 6 месеца не беше постигнато почти нищо от обявените намерения”, заяви проф. Маринов.

Той подчерта, че в това няма нищо изненадващо, защото стандартите на президента Радев към всяко правителство, независимо кой го е излъчил, са едни и същи.

За него, ако този кабинет да мине, той ще бъде пред много трудности и рискове, включително и за електоралното представяне на всяка една партия.

“Ходът на БСП беше с такъв оттенък - да успокои своите избиратели, че преглъща тази стъпка на министър-председателя (изгонването на руските дипломати - б.р.). Не само БСП, а всяка една от управляващите партии, която смята да участва в българската политика по-нататък, ще трябва даси дадат сметка как тяхното участие в управлението ще се отрази набъдещите им резултати”, прогнозира проф. Маринов.

Той препоръча да не се заблуждаваме - “този кабинет може да бъде избран, но не може да се задържи дълго”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички