Съветник на Радев сравни кабинета с националите по футбол

Сформирането на стабилно правителство продължава да изглежда твърде трудна задача, каза Александър Маринов

Съветник на Радев сравни кабинета с националите по футбол | StandartNews.com

Интересен паралел между преговорите за кабинет и футбола направи проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев и бивш председател на стратегическия съвет към президента Румен Радев.

Сформирането на стабилно правителство продължава да изглежда твърде трудна задача, а нови избори остават по-вероятния вариант, коментира пред БНТ проф. Маринов. Според него към момента липсват предпоставки за съставяне на кабинет между първите две политически сили.

"Да искаме от партиите да сформират стабилно управление е все едно да искаме от националния отбор по футбол да повтори постиженията си от 1994-а година. Много добре би било да се излъчи правителство и аз се надявам това да стане, но вариантът с нови избори си остава по-вероятен. Кога ще се случат зависи от процесите в Народното събрание - как ще работи, какви междинни резултати ще има, дали ще потръгне съвместната законодателна работа. Законодателната програма е само рамката, но изпитанията ще дойдат, когато стане въпрос за съдържанието", посочи той.

Проф. Маринов коментира и по-бързото придвижване към конституционните процедури по връчването на мандатите от страна на президента Румен Радев. Изтъкна, че практиката познава различни случаи и напомни, че осигуряването на допълнително време на политическите сили от 48-ото Народно събрание не даде резултат.

 "Практиката познава различни случаи. В дадения случай, според мен, той наложи темп, с което даде знак, че не само той, но и българските избиратели очакват това народно събрание да работи без протакане и политически игрички и както виждате, изглежда, че този подход дава резултати. Всичко е въпрос на това дали думите ще се превърнат в дела. Ако Народното събрание заработи по законодателната си програма и бюджета, тогава няма основания да бъдат допълнително пришпорвани парламентарните сили. Междувременно ще текат преговорите за правителство, но всичко зависи от това дали времето се използва ефективно, а не просто за протакане. Принципната разлика е дали партиите имат нужда от време да си свършат работата, или искат да протакат, за да им е удобно еди кога си да има избори", каза Маринов.

Според него, когато втория мандат отиде при ПП-ДБ, те няма как да реализират кабинет без подкрепата на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай