Свалят имунитета и на депутат от ДПС

Петър Ангелов пред "Стандарт": Ще се откажа от спецзащитата

Свалят имунитета и на депутат от ДПС | StandartNews.com

София. Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на втори депутат от 42-ото Народно събрание. След като свали спецзащитата на бившия МВР шеф Цветан Цветанов, в понеделник обвинител №1 ще внесе в парламента искане за снемане на имунитета на Петър Ангелов от ДПС. Той е един от тримата депутати от София, които движението вкарва от столицата. Ангелов е избран от 25-и район.

"Ако главният прокурор ми поиска имунитет, ще се откажа доброволно. Вярвам в своята невинност и ще направя всички възможно да изчистя името си", каза Ангелов по телефона, потърсен от "Стандарт". Той разказа още, че доскоро е бил бизнесмен, занимавал се е със строителство. Бил е собственик на фирмата "Ворошилов - Петър Ангелов" ЕТ, която е перкратила дейността си през януари 2012 г.

Според информация от прокуратурата Ангелов е привлечен като обвиняем за участие в престъпна група и данъчни престъпления в размер на над 4 млн. лв. При главния прокурор постъпило предложение от Софийска градска прокуратура за внасяне на искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Петър Симеонов Ангелов – народен представител в 42–то НС, избран от листата на Политическа партия "Движение за права и свободи".

Досъдебното производство е образувано на 2 февруари 2012 г. от Специализираната прокуратура. По делото били разпитани над 40 свидетели, изготвено било заключение на компютърно-техническа експертиза, назначена била съдебно-икономическа експертиза, иззети и приложени по делото били множество веществени доказателства и документи.

Ангелов е привлечен като обвиняем на 28 март 2012 г. за извършени престъпления - участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления и за данъчно престъпление - избегнато плащане на данъчни задължения в размер на над 4 млн лв. С постановление на Специализираната прокуратура от 5 юни 2013 г. наказателното производство е спряно, тъй като Ангелов е придобил имунитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай