Страшното дойде! Вдигат данъците, пенсиите на карта

Замразяват заплатите, свиваме коланите

Страшното дойде! Вдигат данъците, пенсиите на карта | StandartNews.com

Страшното дойде. Финансовото министерство предприема мерки срещу дефицита и за затягане на дисциплината, които включват и вдигане на данъците. Това съобщи на брифинг ковчежникът на държавата Росица Велкова, сред като кабинетът разгледа доклада и за състоянието на хазната.

ВИЖ ОЩЕ: Пълен шок! Разкриха атомна бомба в държавата

Министерството на финансите ще внесе проектобюджет с 3% дефицит, подготвят се промени в данъчната политика, каза Велкова.

"На заседанието на МС се прие протоколно решение, с която се одобри концепцията за съставяне на проектозакона зад държавен бюджет за 2023 година. Не е разглеждана средносрочна бюджетна прогноза, не е разглеждана проектозакон за бюджет за 2023 година, а просто концепция", съобщи тя.

От Министерството на финансите заявиха, че проекобюджетът предвижда дефицит от 3%. Велкова обясни, че към настоящия момент страната излиза на дефицит от близо 7%.

"В тази концепция основното решение, което се взе, е че проектозаконът ще бъде разработен с 3% дефицит от БВП. Следва да се има предвид, че при действащи приходни и разходни политики, които са приети от 46-то, 47-то, 48-то НС, дефицитът за 2023 възлиза на 6,9% от БВП на начислена основа", каза още тя.

Предвижда се промяна в данъчната политика на страната, за да бъде постигнат трипроцентовият дефицит.

"На 17 март ще публикуваме пакет данъчни закони, тъй като постигането на трипроцентов дефицит, ще мине през данъчна политика и промени в данъчни закони. Естествено, ще има и разходни мерки. На 3 април ще бъде представен проектът на Закона за държавния бюджет за обществено обсъждане за преминаване на гласуване и обсъждане с Националния съвет за тристранно сътрудничество, така че на 26 април да може да се разгледа от МС и в сроковете да бъде внесен в НС", обясни министър Велкова.

„Ако новите депутати приемат бюджета в този вид, нямаме риск за Еврозоната, ако те увеличат дефицита на бюджета, това означава, че ние бихме влезли в процедура по свръхдефицит. Това ще доведе до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на международните пазари, да се набере обем и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до теглене на дълг от Международния валутен фонд“, заяви още Велкова.

Проектът на Закона за държавния бюджет ще бъде предаден за обществено обсъждане и за преминаване на съгласуване и обсъждане със съвета за тристранно сътрудничество на 3 април. За да може на 26 април да се разгледа от МС и да бъде внесен в НС, посочи Велкова, цитирана от "Нова телевизия".

Преди внасянето на концепцията и на сценария с какво бюджетно сладо да бъде разработен проектът на закона, са били проведени неформални разговори с работодателите и синдикатите.

Бюджетът предвижда:

 Въвеждане на еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г.

или т. нар - данък “Свръхпечалба”, който ще бъде разработен за всички юридически лица, на база на принципите, които са залегнали в регламента. Това е еднократен данък, поясни финансовият министър.

100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба

увеличение на ТОЛ таксите. Тарифата се променя с акт на МС.

Увеличение на концесионни възнаграждения с инфлацията

Възстановяване на някои от ДДС и акцизните ставки, които бяха намалени и изтичат на 1-ви юли. Запазени ще бъдат тези на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Ще бъде увеличен и акциза на електронните цигари - или т.нар. вейпове

Засилване на фискалния контрол и предварително задължение да се декларира ДДС при рисковите стоки.

“С всички тези мерки ще може да се осигури и гарантира изпълнение на швейцарското правило от 1 юли при индексирането на пенсиите, да се гарантира изплащането на увеличените заплати, като се има предвид, че се получи голяма асиметрия в заплащането на бюджетния сектор, допълни финансовият министър.

Предвижда се още увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, само на тези, които не са получили никакво увеличение през 2022 г.

И още: При изпълнение на така заложените приходи, възнагражденията в двете приходни агенции да бъдат увеличение с 15%, а при изпълнение в рамките на стоте процента - с 10%.

Това, около което се е обединил служебният кабинет, е предложението, което ще бъде представено пред новите народни представители. “Ако този проект не бъде приет ще влезем в свръхдефицит. Ако дефицитът бъде увеличен над 3%, това означава, че трябва да има по-висок дълг, няма да отговаряме на критерия за дефицита, което би създало проблемност от набиране на ликвидност от международните капиталови пазари и загубване на перспективата за влизане в еврозоната”, предупреди Велкова.

Тя обясни още, че държавата не е изправена пред фалит, ако бъде приет бюджета в рамките на 3% дефицит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай