Страшен скандал! Трима министри напуснаха заседанието на кабинета

Те са от квотата на ИТН

Страшен скандал! Трима министри напуснаха заседанието на кабинета | StandartNews.com

Скандал в Министерския съвет (МС). Министрите на "Има такъв народ" (ИТН) напуснаха заседанието, съобщава Bulgaria ON AIR.

Днес правителството на своето редовно заседание обсъжда актуализацията на бюджета.

Напрежението се е покачило, след като част от министрите от партията на Слави Трифонов са поискали повече пари за своите ведомства.

Първо министърът на външните работи Теодора Генчовска е настояла за пари за увеличение на заплатите на служителите във Външно, а след това регионалният министър Гроздан Караджов е поискал пари за важни пътни проекти. И на двете искания било отказано от вицепремиера Асен Василев и министър-председателя Кирил Петков.

Генчовска, Караджов и министърът на спорта Радостин Василев са напуснали заседанието. 

Четвъртият министър от квотата на ИТН – на енергетиката Александър Николова, не е присъствал на заседанието. Неговият заместник е останал.

Генчовска, Караджов и Василев се появиха в Народното събрание, където имат спешна среща с групата на ИТН.

Станислав Балабанов заяви неформално пред журналистите, че на този етап няма да коментира официално, преди да има решение и отговор. Неофициално сподели, че в бюджета няма никакви средства за пътища и е поднесен под масата, пише Блиц. 

Според източници на БНР, причината за напускането на заседанието на министрите от "Има такъв народ" е заради внезапното включване на актуализацията на бюджета в дневния ред на днешното заседание на Министерския съвет, преди разглеждането му от коалиционния съвет тази вечер.

В началото на заседанието премиерът Кирил Петков представи основните параметри на законопроекта и обяви, че той не е проинфлационен, защото дефицитът се запазва на ниво от 4,1 на сто от брутния вътрешен продукт.

Правителствени източници съобщиха, че най-вероятната причина за напускането на министрите е свързана с отказ да бъдат отпуснати искани от тях допълнителни средства. Една от темите, по които има напрежение през последните дни, е за още средства за възнаграждения във МВнР, но не е ясно дали това е причината, поради която министър Генчовска е напуснала заседанието.

Парламентарни репортери потвърдиха, че министър Василев е в НС.

Вчера Гроздан Караджов присъства на заседанието на експертния коалиционен съвет в Министерството на финансите, откъдето си тръгна без да говори с медиите с мотива, че бърза за следваща среща.

Още вчера от ИТН заявиха, че техните предложения не са залегнали в актуализацията и все пак се надяват това да се случи.

Очаквайте подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай