Стойнев: Забавянето на проекта "Южен поток" не значи спиране

Стойнев: Забавянето на проекта "Южен поток" не значи спиране | StandartNews.com

София. "Забавянето на проекта „Южен поток" не означава спиране. „Южен поток" е дългосрочен проект". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който бе изслушан на заседание на комисията по икономическа политика и туризъм в парламента.

 

Контрол на концесиите

Министърът обясни, че подземните богатства на страната са изключителна държавна собственост. „Не трябва да щадим средства, когато държавата защитава средствата си. Засилихме контрола в сферата на концесиите, но не казвам, че това е достатъчно. В момента изготвяме по-силови действия, относно контрола, свързан с концесиите. Тези наши действия, когато са готови, бих искал да бъдат съгласувани с всички национално представени организации, в които членуват конкретни фирми. Те няма да бъдат приети, преди да се съгласуват с бизнеса", каза още той.

 

„Трябва да се инвестира в нови методи и технологии. Имаме намерение да засилим и административния капацитет. От началото на мандата сме съкратили 160 бройки от централната администрация в Министерство на икономиката и енергетиката", продължи Стойнев. И уточни, че до месец може да бъдат обявени мерките, свързани с концесиите.

 

Проблемът с неизплатените заплати в "Бургаски корабостроителници"

Драгомир Стойнев коментира и случая с "Бургаски корабостроителници". Той изтъкна, че държавата няма как да се намеси, защото предприятието е частно. "Все повече зачестяват случаите, когато частните предприятия имат затруднения, каза министърът. Не можем да се намесим там, а и не е искана помощ от нас. Желанието му е, да закрие предприятието, негова е отговорността за бъдещо обезщетение. Има интерес от инвеститори към това предприятие", продължи министърът.

 

Стойнев бе категоричен, че пазарната икономика и частното предприемачество през последните години е приоритетно.

 

„Не съм имал среща нито със собственика, нито с евентуалния бъдещ инвеститор, моят заместник е имал среща с евентуалния бъдещ инвеститор. От министерството сме изявили подкрепа за бъдещия инвеститор. Това са предприятия, което не може да останат на заден план", коментира още Стойнев.

 

Кризата в Украйна

"Ситуацията в Украйна е притеснителна, всички държави-членки се надяваме на скорошно разрешаване". Това отговори министърът на въпрос как ще се отрази кризата в Украйна на туризма у нас.

 

„Позицията ни ще бъде такава, каквато е тази на Европейския съюз. Като държава-членка, трябва да спазваме европейските правила, но трябва да защитаваме и държавната си интереси", добави той.

 

Министърът увери, че страната ни продължава да причлива украински туристи. И уточни, че през следващите седмици в Киев ще се проведе туристически форум. България ще участва в него с туроператорските фирми. "Оптимист съм, и се надявам да има разрешение на проблема, но не сме прекъснали връзките си с украинските туристи. България продължава да бъде атрактивна. Средствата ни за туризъм за тази година са увеличени 6 пъти", допълни Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай