Стойнев: 60 млн. лв. постъпват в "Мини Марица-изток"

Стойнев: 60 млн. лв. постъпват в "Мини Марица-изток" | StandartNews.com

София. "До края на седмицата, най-късно в началото на следващата седмица, в „Мини Марица-изток" ще постъпят 60 млн. лв.", съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев на извънредна пресконференция.

Ръководството на дружеството, както и всички представители на синдикатите са уведомени за парите, добави той.

„Въпреки задлъжнялостта в системата, от преди 10 дни ръководството на „Мини Марица-изток" знае, че до края на тази седмица, в началото на следващата ще постъпят 60 млн. лв. Още като встъпих в длъжност заявих, че НЕК ще започне да изпълнява своите ангажименти. НЕК ритмично се разплаща към всички производители – частни и държавни. Към мините, освен това разплащане, бяха предвидени и допълнителни средства, които ги има в НЕК, и те ще постъпят до края на седмицата – 60 млн. лв., които да позволят и евентуални инвестиционни дейности", обясни министърът и напомни, че желае предприятието да остане държавно.

По повод намеренията на КНСБ за стачни действия министърът каза: „Тази подмяна на реалността ме притеснява, защото правителството работи. Защото следващата година ще има икономически растеж, който се потвърждава и от ЕК, и от Световната банка, и надявам се от МВФ, който в момента е на мисия в България".

„Когато един синдикат стачкува, той трябва да защитава работниците и служителите, които са членове на синдиката. Там в момента протича нормална експлоатационна дейност и хората си получават редовно заплатите. Когато самите миньори нямат нагласа за стачни действия, а само ръководството на КНСБ, за мен това показва, че се търси друг ефект. Проблемите на миньорите не могат да бъдат решени с магическа пръчка, но стъпка по стъпка взимаме правилните решения за оздравяване на целия сектор. Не може да стане от днес за утре, но нещата се случват", отбеляза министърът.

Стойнев бе категоричен, че стачките ще нарушат производствения процес в мините. "Там мощностите са натоварени и може би се цели именно това", посочи още той.

"След като веднъж спазих моето обещание за увеличаване цената на въглищата, след Нова година, преценявайки ситуацията, евентуално можем да говорим и за второ увеличение на цената на въглищата",каза още Стойнев по повод намеренията за стачни действия в сектор Енергетика.

На запитване има ли опасност за спиране на тока поради проблемите в енергетиката, Стойнев каза: „Не. Такива проблеми няма. Това са изкуствено създадени проблеми с цел изкуствено създаване на напрежение".

„Евентуално, в случай, че има прекъсване на тока, това ще се дължи на липсата на инвестиционни и ремонтни дейности, тъй като г-н Дянков събираше 80% от дивидентите на дружествата и той ги обезкърви. В следващия бюджет този дивидент го намаляваме с 10% и така всяка една следващата година, докато стигнем до 50%. От следващата година ще има повече налични средства в дружествата", уточни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай