Стоянович: Тракийското злато има висока оценка от Русия

Министърът пътувал с кола до Русия за 1456 лв.

Стоянович: Тракийското злато има висока оценка от Русия | StandartNews.com

София. „Изложбата в Държавния исторически музей в Москва на тракийското злато от България се радва на изключителен интерес и получи много висока оценка от руските медии и специалисти". Това каза министърът на културата Петър Стоянович в сутрешния блок на БНТ. Той каза още, че отношенията между България и Русия вече се основават на взаимен интерес и именно това ги прави смислени.

„Ние сме извън времето, когато балансът между Изтока и Запада ни беше диктуван. Няма вече задължителна българо-съветска дружба, всичко е на пазарен принцип. Смислените отношения между държавите са тези, които се водят от обективния интерес", обясни министърът.

Страната ни има готовност да подпише споразумение със САЩ за връщане на трафикирани културни ценности у нас, каза Стоянович. Той каза, че това може да стане още следващия месец. „Този документ ще позволи да се затвори открехнатата врата, през която изтичат българските богатства", увери културният министър.
Подготовката на бюджета за 2014 година ще бъде основен приоритет на министерството до края на годината, съобщи Стоянович. „При финансовото състояние на държавата, което заварихме, ще се опитаме да направим всичко възможно в рамките на съществуващите параметри", добави той.

Д-р Петър Стоянович посочи, че има допълнителни разговори с гилдиите във връзка с делегираните бюджети в сферата на сценичните изкуства. Той бе категоричен, че проблемът идва от заложения принцип драматичните и музикалните театри да получават субсидия на база на продадени билети и липсата на достатъчно финансиране. „Оказва се, че при реализиране на по-голяма посещаемост в бюджета няма предвидени пари за субсидията. Трябва да търсим компромис с гилдията. Да засилим контрола върху продажбите и отчитането на билетите, а аз ще пледирам пред министъра на финансите да се отпуснат допълнително средства", обясни министърът.

Стоянович смята да започне в най-скоро време дебат за децентрализацията на културни обекти. Той обясни, че такъв е необходим, защото общините искат да получат управлението върху обектите, но по-късно разбират, че нямат достатъчно експертни възможности и финанси за дейността. „Трябва да сме наясно, че общините имат капацитет да развиват и издържат тези обекти", каза министърът.

Командировката ми до Русия, Украйна и Молдова възлезе на 1456 лева, каза по-късно през деня Стоянович пред „Фокус".

„Моят престой беше наречен – разхищение на държавна пара, и разходка. Бях обвинен, че пътят до Москва е струвал поне 4000 евро, а цялата екскурзия – над 10 000 евро", каза още Стоянович. И уточни, че бензинът, който е изгорила колата му до Москва и обратно, са 566 литра за 4738 км. От тях в България и Румъния – 200 литра в размер на 460 лева, 366 литра – 585 лева в Молдова, Украйна и Русия.

Стоянович обясни още, че най-евтината тарифа е 1200 лева – само за изпращането колети. „Следват самолетните билети, които, за един човек, са минимум 3000 лева. Поради неудобството на връзките за пътуване до градовете, ако бях пътувал със самолет, щях да загубя 7 - 8 дни, каза още културният министър за това, че не е избрал да пътува със самолет до Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай