Стоилов: Опасно е да се премахват партийните субсидии

Стоилов: Опасно е да се премахват партийните субсидии | StandartNews.com

София. "Няма как да заменим финансирането на политическите партии от държавата, тъй като това би ги поставила в много силна зависимост от неполитически фактори", заяви по БНР депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов.

Той коментира спора в парламента дали партиите, непреминали 4-процентната бариера, да получават държавни субсидии. "Има партии, за които стремежът не е да постигнат представителство в парламента, а да постигнат заветния 1% и да ползват държавното финансиране", каза още Стоилов.

"Промяната в Закона за политическите партии се отнася и към дейността на парламента, спомняте си лошата практика на напускане на народни представители и тяхното тактическо присъединяване към други парламентарни групи. Необходимо е да се прекрати практиката на депутатско номадство и да се даде сигнал, че няма по финансови мотиви да бъдат прекроявани парламентарните групи", смята Янаки Стоилов.

Той коментира и поведението и езика на колегите си в пленарна зала. "Езикът, за съжаление, не е много по-различен от предишни години. Този парламент в някаква степен обаче е необичаен", каза Янаки Стоилов. "Еволюция в парламентарния дебат няма. Не мисля, че ако конфронтацията се задълбочава от това печели обществото, защото хората очакват парламентът и правителството да решават проблемите, а не натрупаното напрежение от предишни години да изглежда като реванш", заяви Стоилов. "Този стил трябва да се изживее", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай