Понеделник,

Стоилов: Опасно е да се премахват партийните субсидии

От: Администратор -
A
A
A

София. "Няма как да заменим финансирането на политическите партии от държавата, тъй като това би ги поставила в много силна зависимост от неполитически фактори", заяви по БНР депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов.

Той коментира спора в парламента дали партиите, непреминали 4-процентната бариера, да получават държавни субсидии. "Има партии, за които стремежът не е да постигнат представителство в парламента, а да постигнат заветния 1% и да ползват държавното финансиране", каза още Стоилов.

"Промяната в Закона за политическите партии се отнася и към дейността на парламента, спомняте си лошата практика на напускане на народни представители и тяхното тактическо присъединяване към други парламентарни групи. Необходимо е да се прекрати практиката на депутатско номадство и да се даде сигнал, че няма по финансови мотиви да бъдат прекроявани парламентарните групи", смята Янаки Стоилов.

Той коментира и поведението и езика на колегите си в пленарна зала. "Езикът, за съжаление, не е много по-различен от предишни години. Този парламент в някаква степен обаче е необичаен", каза Янаки Стоилов. "Еволюция в парламентарния дебат няма. Не мисля, че ако конфронтацията се задълбочава от това печели обществото, защото хората очакват парламентът и правителството да решават проблемите, а не натрупаното напрежение от предишни години да изглежда като реванш", заяви Стоилов. "Този стил трябва да се изживее", заключи той.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички