Старт на говорилнята за референдума

Гласуваме със син "Х" върху бяла бюлетина

Старт на говорилнята за референдума | StandartNews.com

София. Старт на агитацията за референдума. От днес, 27 декември започва разяснителната кампания за народното допитване за развитието на ядрената енергетика.

Националният референдум ще се проведе на 27 януари с въпрос „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.

26 януари е определен за размисъл, а в деня на референдума не е позволена агитация. Ще гласуваме със знак  (Х), с химикалка със син цвят. Бюлетината ще бъде бяла. Тя ще съдържа въпроса и две квадратчета с отговори „да” и „не.

Участниците в референдума са четири - по двама застъпници на противоположните тези. "За" нова АЕЦ ще агитира Инициативният комитет, представляван от Стефан Воденичаров, който събра над 700 хиляди подписа в своя подкрепа. Също "за" ще ни убеждават 76-те народни представители, участвали в преформулирането на въпроса.

Два Инициативни комитета начело с Иван Иванов и Мария Капон ще доказват защо трябва да отговорим с "не" на въпроса. Кампанията ще се финансира основно със средства на инициативните комитети. Разрешени са и дарения.

Хората, които ще гласуват по настоящ адрес, най-късно до 12 януари трябва да обявят това пред общинската администрация. До края на днешния ден избирателите с трайни увреждания могат да направят заявка за гласуване с подвижна избирателна урна. Секции в чужбина ще се разкриват, ако има подадени поне 20 заявления от български граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай