Станислав Младенов каза какво може да забави изпълнението на Плана

Министерски съвет трябва час по-скоро да вземе решение как ще бъде управляван ПВУ, категоричен е кандидатът за народен представител от листата на "БСП за България" в 25-и МИР

Станислав Младенов каза какво може да забави изпълнението на Плана | StandartNews.com

Липсата на регулаторна рамка ще забави изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. За това предупреди кандидатът за народен представител с номер 103 в листата на "БСП за България" в 25-и МИР в София Станислав Младенов, който е и експерт в Съвета по икономика в Столичната градска организация на социалистите.

"Със задачата да представи предложения за управление на Плана за възстановяване и устойчивост в момента е натоварена Дирекция "Национален фонд". По-големият проблем е, че не е ясно самият План по коя законодателна рамка ще бъде изпълняван. Защото Законът за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ) е създаден и се изпълнява във връзка с кохезионните фондове. А Планът за възстановяване и устойчивост не е такъв, той е по-скоро компенсаторен механизъм, механизъм за промяна на градежа на икономиката на пострадалите от здравната криза държави в Европа", обясни той.

Експертът на БСП - София предупреди, че към момента няма яснота как точно ще бъде изпълнен Планът за възстановяване и устойчивост на чисто регулаторно ниво. "Никой не може да каже дали ще бъдат изпълнявани разпоредбите на ЗУСЕСИФ по отношение на тръжните процедури. Не е ясно и дали разпоредбите на Постановление на Министерски съвет №160, което е свързано с провеждането на тръжни процедури по цялата хоризонтала и вертикала на разходването на средства от европейски програми, ще бъдат изпълнявани", коментира Младенов.

Той призова в най-кратки срокове Дирекция "Национален фонд" да намери решение на всички въпроси без отговор до момента, свързани с регулацията за изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Най-доброто решение е управлението му да започне по съществуващата регулация. Това ще спести много време, тъй като приемането на нов закон ще може да се случи тогава, когато има редовен кабинет. Ето това е още една причина политическите партии да бъдат отговорни и да направят всичко възможно да има управление след изборите на 14-ти ноември“, коментира кандидатът за народен представител от листата на "БСП за България" в 25-ти МИР.

„Едно е сигурно - Министерски съвет трябва час по-скоро да вземе решение по темата, за да избегнем ново забавяне на изпълнението на Плана. Би било проява на разум и далновидност, ако Министерство на икономиката започне подготовката на някои от процедурите или поне на елементите, които са предварително известни. Например, секторите, които ще са допустими в тръжните процедури, са ясно дефинирани в проектните фишове и това позволява да започне работа по тях веднага. Много е важно да бъдем далновидни и да действаме умно във времето до пристигането на първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост. Така не само ще избегнем допълнително забавяне, но и ще можем да наваксаме това, което допуснахме при внасянето му в Европейската комисия", заяви Станислав Младенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай