Станишев: Запълваме дупки на "слънчицето" на Борисов

Станишев: Запълваме дупки на "слънчицето" на Борисов | StandartNews.com

София. "С актуализацията на държавния бюджет правителството се опитва да запълва дупките на Симеон Дянков, на "слънчицето" на Бойко Борисов", каза председателят на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Изпълнителното бюро е подкрепило актуализацията на Бюджет 2013, предаде БГНЕС.

"Този бюджет, който се актуализира не е бюджетът на Коалиция за България, това е бюджетът на Симеон Дянков – в рамките на него е принудено да функционира и сегашното правителство, и актуализацията се дължи на грешки, направени при разчетите и заради ангажименти, поети от Борисов. Основният мотив за актуализацията на бюджета, освен слабата приходна част и завишените параметри, е това, че правителството се стреми да прекрати политиката на Симеон Дянков, която започна от 2009 година и доведе до тотален срив на българската икономика, до фалити и до стотици хиляди нови безработни", заяви Сергей Станишев.

"Бяхме свидетели на лошо бюджетно проектиране", добави той.

"Правителството на Орешарски иска да бъде почтено към българските граждани, в България да се спре с практиката, когато държавата става неизряден платец – в това число да връща в срок ДДС, а не да протака с месеци", добави Станишев.

Той опроверга твърденията, че ще се обслужват фирми, близки до БСП.

Приказките за отговорната фискална политика на ГЕРБ не се припокриват с реалността

"Друг аспект като резултат от управлението на ГЕРБ е общото влошаване с 8 млрд. лева, като фактически беше изяден фискалният резерв - от 8,3 млрд. лева през април 2009 година, той спадна на 3,9 млрд. лева през февруари 2013 година. За същия период от време с близо 4 млрд. лева беше увеличен държавният дълг", каза още Станишев

"През 2009 година дефицитът достигна 4,3% от БВП и за първи път България влезе в процедура на свръхдефицит. През следващите години бяхме свидетели на лошо бюджетно планиране и имаше актуализация на бюджета през 2010 година заради лоша прогноза, нереализация на приходната част. Наред с това правителството на ГЕРБ водеше политика на фалшиви бюджетни финанси – на хартия България оставаше сред отличните на ЕС, но това се постигаше по изкуствен начин със счетоводни прикове", каза Станишев.

"С емитирания нов планиран дълг, който ще вземе правителството, общият размер на дълга не се увеличава. Не се увеличава и нетното изменение на дълга. Този дълг, който кабинетът планира да вземе ще отиде за извънредния дълг, който беше отпуснат от ГЕРБ през февруари 800 млн. лева и остатъкът ще бъде насочен към дълг, който България трябва да плати през първите три месеца на 2014 година. По същество така се гарантира и стабилността на фискалния резерв", обясни Сергей Станишев.

"Огромен проблем е приходната част на бюджета, защото ние ще се стремим, ще изискваме от правителството увеличаване на приходната част. Прогнозите на двете приходни агенции са за 1 млрд. по-малко събираемост до края на годината, това е неприемливо. С мерките, които са предприети се цели тази прогноза да се намали наполовина. С 500 млн. повече трябва да бъде събираемостта, отколкото планират двете приходни агенции, за да се намали тази дупка в бюджета от първата половина на годината", обясни Станишев.

"С промените от това правителство ще се реализира прозрачност в харченето на държавните пари, почтеност и казване на истината и запушване на дупки, създадени от предишното управление. От януари до май 2013 са одобрени разходи в размер на 357 млн. лева непланирани, от които 209 млн. лева извънредни и непредвидени разходи, по които държавата е поела ангажимент, които трябва да се платят. От тази разходна част, която се планира в актуализирания бюджет, около 160 млн. лева ще отидат за просрочени задължения към българския бизнес. 40 млн. лева са ориентирани към крайни социални нужди", каза Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай