Станишев съгласен с редакция на въпроса за АЕЦ-2

Станишев съгласен с редакция на въпроса за АЕЦ-2 | StandartNews.com

София.Искате ли АЕЦ Белене с държавно участие, с такава редакция на въпроса на референдума за новата централа е съгласен лидерът на БСП Сергей Станишев.

Пред дарик той подчерта, че парламентът може да редактира въпроса, но не и да променя неговия смисъл. Управляващите са в паника, изплашени са от желанието на хората да бъдат попитани по този въпрос, за да се чуе тяхното мнение, каза червеният лидер.

„Бих бил готов този въпрос да бъде редактиран в тази посока - да се допълни: искате ли развитието на българската ядрена енергетика чрез изграждане на атомна електроцентрала на площадка Белене с ключово и контролиращо участие на българската държава", коментира Станишев.

Според него това, че БСП иска тази редакция, не е новина. „Защото самият проект по наше време беше структуриран именно по този начин, защото аз съм убеден, че този проект има много по-голям смисъл за хората в България и за българския държавен интерес именно когато се гарантира, че не само в началната фаза, а и през целия период на експлоатация 60 години държавата, която изразява обществения и националния интерес, ще може да контролира и че няма да имаме само една електроцентрала, която ще функционира на пазарен принцип, ще изнася печалбите навън, а към хората и цените ще действат чисто пазарно", каза Станишев.

Той коментира още, че при представянето на чуждия инвеститор, който проявява желание да дострои АЕЦ Белене, е станало ясно едно нещо - че всички приказки колко бил лош проектът и че бил икономически несъстоятелен, са „шменти-капели".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай