Станишев: Протестите, а не договорки свалиха кабинета "Борисов 1

Станишев: Протестите, а не договорки свалиха кабинета "Борисов 1 | StandartNews.com

Кабинетът "Борисов 1" беше свален от спонтанните масови протести на българските граждани през февруари 2013 г. Това се казва в официална позиция на Сергей Станишев по повод изявлението на Лютви Местан пред бТВ.

"Нямам намерение да влизам в дебат с лидера на ДОСТ. Ще кажа само, че тезите му са несъстоятелни и абсурдни. Доказват го фактите", обясни Станишев, цитиран от неговия пресцентър.

"Твърдението за договорки за кабинета "Орешарски" през 2012 г. е от сферата на фантастиката, но не и на сериозната политика. През 2012 г. никой нямаше представа, че през пролетта на следващата година кабинетът ще падне и ще последват предсрочни избори.

Кабинетът "Борисов 1" беше свален от спонтанните масови протести на българските граждани през февруари 2013 г. Всяко друго твърдение е инсинуация и обижда хората, които тогава излязоха на улицата без страх, за да изразят своите позиция и протест срещу управлението на ГЕРБ. Всички помнят, че именно протестите принудиха тогава Борисов да подаде оставка с думите: "Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа."​

"Тезата, че разговорите с ГЕРБ за свалянето на кабинета "Орешарски"​ са се провели след евроизборите заради слабия резултат на БСП, ще оставя да опровергае самият г-н Местан. На 7 януари 2016 г. на пресконференция той обясни знаковите акценти на политиката си:

"Първият "грях", с който обаче се гордея, е решението за прекратяване на мандата на кабинета "Орешарски" след европейските избори през 2014 г. Ключово важно решение, което целеше да осигури плавен преход към политическа стабилност."

Друг грях е "схематичният опит за възстановяване на диалога в дясното, започнат с кафето с г-н Борисов в Кърджали... Аз прозрях простичката истина, че пътят на ДПС към властта минава през дясното. Не само заради състоянието на партията, а управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС..."

"A ​емблематичното​ кърджалийско кафе бе "изпито" на 22 март 2014 г., далеч преди европейските избори, които се поведоха на 25 май​", заключи Станишев.​

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай