Станишев получи вот на доверие след 9-часов пленум

Първанов: Извърши се груба манипулация

Станишев получи вот на доверие след 9-часов пленум | StandartNews.com

София. След 9-часов инфарктен пленум Националният съвет на БСП прие декларация, с която дава доверие на соцлидера Сергей Станишев. Първи от сградата на „Позитано" 20 излезе президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, който заяви, че вътре е извършена „една огромна манипулация" . По думите му между другото в декларацията е вкаран текстът за доверие към лидера, фразата е вмъкната „мимоходом".

Първанов заяви, че не е гласувал. Веднага след него пред репортерите застана Татяна Дончева.

„Имаше едно решение, в което се говореше за политическа подкрепа и накрая, след дълги часове на дебати за оставка и срещу оставката, вкараха една фраза – дадоха доверие на Изпълнителното бюро", заяви Дончева.

„Дали това е някаква форма на доверие или не, аз няма да кажа. Не гласувах, защото това е манипулация", допълни още тя.

На въпрос дали ще има извънредно заседание на 48-я Конгрес за лидерския казус в БСП Дончева отговори лаконично „Не".

Медийният секретар Антон Кутев заяви, че подкрепата за соцлидера Сергей Станишеви и за Изпълнителното бюро е била очаквана.

По думите му нямало никакъв проблем да има конгрес през септември, тъй като така или иначе партията свиква най-висшия си форум.

На излизане от централата на БСП двама протестиращи пък посрещнаха външния министър Кристиян Вигенин. Те държаха плакат „Не сте над закона, не сте над гражданите", носеха и европейското знаме, както и постер „Сляп ли е Висшият съдебен съвет за мафията".

Двамата младежи – момче и момиче, питаха Вигенин за протестите през последните дни.

„Мисля че повече решения няма да се вземат по този начин", коментира Вигенин. „За пръв път сме свидетели как гражданското общество влияе толкова пряко на правителството", допълни още той.

„Няма да има следваща подобна грешка. Създаде се впечатлението, че това е коалиционно правителство между БСП и ДПС и този образ трябва да се изчисти. Не мисля, че ДПС е направило тази номинация", каза още Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай