Станишев: Подкрепяме Юнкер, отстоявайки приоритетите на ПЕС

Станишев: Подкрепяме Юнкер, отстоявайки приоритетите на ПЕС | StandartNews.com

Страсбург. „Подкрепа за кандидатурата на Жан-Клод Юнкер, но само отстоявайки приоритетите ни". Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на заседанието на групата на социалистите и демократите в Европарламента. Днес евродепутатите ще гласуват кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на европейската комисия. Още вчера Станишев потвърди пред "Стандарт", че европейските леви ше дадат подкрепата си за десния кандидат при обещание от негова страна да изпълни техните условия по определени политики. 

Той обясни, че основните приоритети са 5 и посочи като първи разширяването на младежката гаранция, така че тя да обхване и хора до 30-годишна възраст, разширяване на бюджета и обхвата й. Президентът на ПЕС заяви, че очаква от кандидата да поеме ангажименти за амбициозен план за инвестиции в икономиката на ЕС за 200 млрд. евро, което от своята страна да доведе до икономически растеж и нови работни места. „Комисията трябва да развие и програма за нова европейска индустриална политика, да се подкрепят иновациите и разкриването на малки и средни предприятия", каза още той. Не на последно място Станишев посочи и необходимостта да се гарантират правата на жените и равенството между половете в политически, икономически и социален аспект. Като пети основен приоритет той посочи и въвеждането на социални мерки, които да подобряват условията на работа за работниците.

„Важно е Юнкер да включи тези приоритети. В същото време трябва да изискваме от ЕК те да бъдат наистина включени в програмата й", категоричен бе Станишев.

Той припомни, че именно ПЕС е обявила преди 5 години, че трябва партиите да се явяват с общ кандидат на европейските избори и именно социалдемократите са наложили на другите политически семейства да излъчат свои общи кандидати. Лидерът на европейските социалисти подчерта, че най-важното е, че всичко е публично и няма властови сделки, а има ясни ангажименти от кандидата Юнкер за промени в програмата, в съдържанието и приоритетите на ЕК.

„Не е важно само какъв ще бъде резултатът от гласуването, но и как ще започне работа новият парламент и как ще изглежда групата ни политически и каква е перспективата. Трябва да започнем да работим за следващите избори от сега", заключи Сергей Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай