Станишев: Няма време за отлагане

ГЕРБ осъзнават, че не могат да сформират правителство.

Станишев: Няма време за отлагане | StandartNews.com

София. "Ситуацията в страната е толкова изострена и кризисна, че трябва да се заемем с реалните проблеми незабавно. Няма време за отлагане на нещата. Хората имат нужда от легитимен парламент и парламент, който работи по острите проблеми и техните решения", каза председателят на БСП Сергей Станишев на среща на Националния съвет на БСП.

"Коалиция за България ще трябва всеки ден да се доказваме, че работим в интерес на българските граждани – и нашата парламентарна група, и целият парламент, и бъдещото правителство, зад което заставаме. Кампанията беше проведена в изключително трудна среда. Цялата държавна мощ работеше за една политическа партия – ГЕРБ. Всеки участник в изборите го е видял и почувствал", заяви Сергей Станишев.

"Въпреки това, ГЕРБ не постигна това, към което се стремяха. Става все по-очевидно, че беше подготвен безпрецедентен заговор срещу демокрацията и правото на българските граждани да решават кой да управлява. Заловените нелегални фалшиви бюлетини показват мащаба на подготвяната фалшификация. Тези, които контролираха процеса на подготовка на избора, те искат касиране на изборите. Това цели хаос, окончателно дестабилизиране на държавата, обедняване на хората, сриване на икономиката. Целта е да спасят себе си. ГЕРБ добре осъзнават, че не могат да сформират правителство. Те искат да останат във властта по втория начин, от задния вход, за да се спасяват, да заличават следи и да не носят отговорност", каза още Станишев.

"Ще предложа кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател, при получаване на проучвателния мандат за сформиране на правителство. Стремим се към реална промяна, но, за да я постигнем, е нужна максимална мобилизация, стабилност на БСП като партия, защото нашите опоненти не мислят за държавата. Предсрочни избори означава хаос и пагубни последици за страната ни. Изключително важно е днес Националният съвет, Коалиция за България, да покажем силата и готовността да носим отговорност. Само програмното правителство е спасение на България", добави Станишев.

"Убеден съм, че ако имаме силна дискусия с мисъл за страната, можем да разширим доверието", каза още Сергей Станишев.

"Ситуацията не е нито 2005 г., когато имаше спокойна икономическа среда, нито 2009 г. Трябва изключителна отговорност. Народното събрание трябва да се захване с най-сериозните проблеми, трябва час по-скоро да се сформират временни парламентарни комисии – за сметките за ток, по спешните икономически мерки, за да започнат фирмите да работят, временна комисия за диалог с гражданското общество", посочи Станишев.

"Няма как да се подкрепи кандидатура на ГЕРБ за председател на Народното събрание по една проста причина, че именно политиката на ГЕРБ унизи Народното събрание и превърна парламента на България в един гумен печат и в институция, която изпълнява волята на Министерски съвет в една парламентарна република. Една от задачите е да се промени коренно работата на Народното събрание, да се превърне в истински център на властта, където се води дискусия за политиката, за възстановяване на доверието в парламента. Няма как тези, които смачкаха парламента, разграждаха близо четири години държавността и доверието към институциите и свеждаха всичко до една воля, да възпроизвеждат тази практика. Това е проблемът – не коя е най-голямата група, а как да се променят нещата", заяви Станишев.


„Днес ще излъчим нашата кандидатура и за председател на Народното събрание и за заместник-председател, имам мандат от политическия консултативен съвет на коалицията и от Изпълнителното бюро на НС на БСП за това", каза Сергей Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай