Сряда,

Станишев: Не е време за Brexit

От: Администратор -
Станишев: Не е време за Brexit
A
A
A

Една от основните цели на ЕС е премахването на неравенствата между хора и държави. Горд съм, че левите премиери днес ще отстояват на заседанието на Европейския съвет справедлива сделка за ЕС и за Великобритания. Като социалисти и демократи, ние се борим за социална Европа. А Обединеното кралство трябва да остане и да бъде част от един още по-социален ЕС, в който гражданите имат еднакви права. Желанието на една държава да промени едностранно някои от социалните правила е прекалено висока цена", коментира президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Европейските лидери от семейството на ПЕС се съгласиха, че Великобритания трябва да остане в Европейския съюз, но трябва и да спазва ангажиментите си относно свободното движение на хора в Eвросъюза и поставянето на всички негови граждани при равни условия. На традиционната координационна среща преди Eвропейския съвет, министър-председателите и президентите – социалисти бяха категорични, че преговорите с Великобритания трябва да допринесат за стабилността на Съюза, да създадат предпоставки британците да останат в него, но в същото време да не се правят компромиси с основни европейски ценности.

Великобритания е по-силна в ЕС и Съюзът е по-силен с Великобритания. Обединеното кралство трябва да остане в ЕС, но без това да подкопава основни принципи. Българите, румънците, всички европейски граждани трябва да могат да се ползват еднакво от правата си във всички страни от Съюза, включително и във Великобритания.", допълни Станишев.

Френският президент Франсоа Оланд, австрийският канцлер Файнман, португалският премиер Антонио Кошта, шведският премиер Стефан Льовен, председателят на европарламента Мартин Шулц, вице-президентите на Европейската комисия Фредерика Могерини и Франс Тимерманс, и комисарите Пиер Московиси и Невен Мимица присъстваха на срещата, на която Станишев бе домакин.

Там бе и чешкият премиер Бохуслав Свободка, който в понеделник проведе среща с останалите трима премиери от Вишеградската четворка – на Полша, Словакия и Унгария.

За бежанската криза държавните лидери от семейството на ПЕС изказаха мнение, че Съюзът трябва да укрепи още външните си граници и да ускори изграждането на работещи горещи точки и механизми за регистрация на бежанците. В същото време те се съгласиха, че Шенген трябва да бъде запазен такъв, какъвто е.

По този повод Станишев заяви: „Изолирането на Гърция, за което напоследък се правят предположения, няма да помогне за разрешаването на кризата с бежанците. Напротив, това само ще усложни ситуацията с миграционния поток през Балканите. Планът за релокация на бежанците е добра първа стъпка за овладяване на кризата, но той най-накрая трябва да бъде приведен в изпълнение. Гърция и другите страни, които първи посрещат вълната, имат нужда от пълната подкрепата на ЕС при изграждането на приемните пунктове и при регистрацията на бежанците."

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички