Станишев: Имаме уникален шанс

Лидерът на БСП призова "Орешарски" да извади фактите на масата

Станишев: Имаме уникален шанс | StandartNews.com

София. "На правителството на Пламен Орешарски предстои труден процес на доказване всеки ден, с всяко действие, че работи за икономическо възстановяване и развитие, че има набелязани краткосрочни мерки, но и средносрочна и дългосрочна визия". Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на БСП. Той посочи, че имат възможност да започнат процеса на възстановяване на доверието в смисления аспект на политиката.
„Преди половин година тук, в тази зала, споделих моето дълбоко убеждение, че в резултат от управлението на ГЕРБ  България се намира в толкова бедствено положение, че изходът от това положение може да се осъществи само чрез дълбока промяна и програмно правителство, което да управлява не със силите и капацитета на една политическа сила. Един ден преди началото на масовите протести БСП заяви, че се стреми към радикална промяна в страната – за демократична и социална България", каза още Станишев. Той се обърна към присъстващите, че трябва да знаят, че са втора политическа сила на тези избори. За първи път обаче имали възможност само след един мандат в опозиция, да получат шанс да трупат и печелят доверие на хората отново. "Като партия трябва да знаем, че имаме уникален шанс, може би последен шанс. Затова всички трябва да се отнесат изключително отговорно", посочи Станишев.

Лидерът на БСП подчерта, че в основата на поетите от тях ангажименти стоят възстановяването на демократичната държавност, икономическото развитие и социалната справедливост. "Трябва да бъдем много твърда опора на правителството на г-н Орешарски. Наред с това имаме високи изисквания към целия кабинет, към всеки министър", каза още Станишев. Според него от ГЕРБ се подготвят сценарии за дестабилизация. "Трябва да сме наясно с това, затова настояхме да се върви максимално бързо към формиране на правителство, за овладяване на ситуацията. Тя е взривоопасна. В енергетиката - тотален срив", каза още червеният лидер.

Според него ситуацията в страната продължава да бъде извънредна, а това, което Борисов оставял като наследство, било неизвестно. "Служебното правителство премълча истината, тя не е известна нито на Пламен Орешарски, нито на бъдещите министри", каза още Станишев. "Очаквам екипът на Орешарски почтено да извади фактите на масата. Трябва да е ясно състоянието на всеки един от секторите. Държавата не работи, не функционира и каквито и да е добри намерения да имаш в програмата, ако държавната машина не работи, няма как да се реализират. Правителството на г-н Орешарски ще работи по минно поле и няма да е лесно, но трябва да се захващаме за работа", посочи Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай