Станишев: ГЕРБ не искат да сдадат властта

Няма за какво да ги поздравим, каза лидерът на БСП

Станишев: ГЕРБ не искат да сдадат властта | StandartNews.com

София. Сергей Станишев обяви за пораженческо намерението на ГЕРБ за касиране на изборите. "Те се опитват да влязат във властта през задния вход".

"За мен позицията на Борисов не е изненада, това е типично деструктивна безотговорна, а всъщност пораженческа позиция на партия, която претендира, че е спечелила изборите, заяви соцлидерът.

Странно е, че от една страна искат касиране на изборите, а от друга ще съставят кабинет, учуди се червеният лидер. "Това е някакъв висш пилотаж по експертност", обяви той, като повтори оценката на Борисов, че е "най-добрият експерт сред всички премиери досега". "Исканията на ГЕРБ за касиране на изборния вот са нелепи, дори ако се следва логиката на монтанската юридическа школа", подчерта лидерът на БСП

"В момента много депутати от трите парламентарни са подложени на натиск, рекет, на много оферти", съобщи Станишев като отказа да посочи имена, но призова ГЕРБ да спрат с тези действия. „Нека някой да ни отговори - колко от тези 97 депутата са спечелени с натиск, с контролиран вот, със зависимост? Колко са спечелени с бюлетини, които може би са отпечатани и раздадени. Крадецът вика – дръжте крадеца", коментира още Станишев.

Анализът на социалистите показва, че страната е изправена пред заплахата на хаос и опити "ГЕРБ с присъдружието на Служебния кабинет, т. нар. Б отбор на Борисов да направят избори". "ГЕРБ не искат да сдават властта, а искат да влязат в нея през задния вход", каза Станишев. "Сега те искат още месец бездействие и избори, които да възпроизведат сегашния резултат". "Кой иска да се касират изборите? Тези, които ги правиха. Правиха ги ЦИК, служебното правителство, в което 4-ма или 5-ма от министрите са зам.-министри в кабинета на Борисов. Служебното правителство, което се държа коленопреклонно пред бившия премиер, искат да ги правят изборите областните управители на Борисов и Цветанов, областните директори на МВР на Борисов и Цветанов", подчерта Станишев.

"Защо обявяват днес в четвъртък, че ще касират изборите", попита риторично  той и сам даде отговор - "защото искаха да видят дали ще им излезат сметките". "

Няма за какво да ги поздравим, "за купения и контролиран вот ли", коментира Станишев призива на Борисов другите партии да поздравят победителя на изборите.

Станишев посочи какво, според него, трябва да се направи оттук нататък. "Това, което трябва да се направи, е президентът час по-скоро да свика Народно събрание. Веднага да връчи мандат на най-голямата политическа сила. Те, след като нямат никаква подкрепа от никого, да върнат мандата. И той да се даде на втората политическа сила".

"Борисов четири години управляваше държавата, сега мисли само за своята партия", каза Станишев. Той препоръча на Борисов да приеме волята на българските граждани, "да подкрепи програмно правителсто и да си стои в опозиция".

Според Станишев, няма основание за искане на касиране на изборите.  По думите му в изборния кодекс пише какво точно означава агитация – „призив за подкрепа на политическо лице от политическа партия". „Наименованието на партията или логото, поставено на предмети, не се смята за призив", уточни Станишев. „ГЕРБ да прочетат закона, който сам написаха, и да се съобразяват с него", заяви лидерът на БСП.

"В края на май може да има легитимно правителство на България", посочи лидерът на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай