Станишев: Днешното решение за изключване е предизвестено

Той покани Бойко Борисов на дебат

Станишев: Днешното решение за изключване е предизвестено | StandartNews.com

София. „Днешното решение (б.р. за изключването на Георги Първанов и Румен Петков от БСП) е предизвестено. И конференциите на партията, и конгресът ясно обявиха - това е създаването на новия политически субект АБВ. Решението не беше лесно. Не става дума за лична разправия, а за принципи". Това заяви лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Панорама" по БНТ.

 

„А между конгреса и днешна дата се случиха много събития - стана ясно, че АБВ ще участва самостоятелно и на националните избори, тази нова политическа сила се обяви и срещу правителството, подкрепяно от БСП. Те отдавна бяха извън БСП", обясни още той.

 

Лидерът на БСП покани Бойко Борисов на дебат за бъдещето на България и Европа, който да се проведе преди евроизборите. На въпрос дали той самият ще води листата на БСП за евроизборите, Станишев отговори само, че след няколко дни Националният съвет ще вземе своето решение.

 

"Жан Клод Юнкер без съмнение е един авторитетен политик, почтен политик и истински европеец", каза още Станишев. И изтъкна, че бъдещето на Европа има две алтернативи. „ЕНП казват - Европа се развива добре, справяме се с кризата, като цяло така трябва да бъде. Европейските социалисти казват много ясно - огромна част от европейските граждани са разочаровани. Европа върви в погрешна посока. Ние сме яростни проевропейци, но искаме Европейски съюз на справедливостта, на солидарността, на икономическия растеж, на създаването на работни места, на равноправието между страните от Европейския съюз, искаме една нова Европа, защото в крайна сметка ЕНП е статуквото. Много е важно хората да разберат, че за първи път всеки гражданин на Европейския съюз ще може да каже своето мнение кого иска да види за председател на Европейската комисия. Мартин Шулц като политик, като личност, винаги е бил справедлив и към България", обясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай