Нинова атакува Радев! Отговорът/ОБНОВЕНА/

Кое най-важното за държавата

Нинова атакува Радев! Отговорът/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Държавният глава подчерта, че "след една предизвикателна и оспорвана кампания", БСП е успяла да съхрани своето присъствие и влияние в българския парламент.

"Това беше много важно, защото точно днес страната ни има нужда от партия с богат опит. И най-вече с готовност да търсят диалога и компромисите, както доказахте с участието си в последното редовно правителство.

Една от важните задачи е изграждане на консенсус за сформиране на устойчиво правителство. Има важни закони, неприети още от предишни парламенти, които трябва да бъдат приети. 

Голямата задача пред Народното събрание е приемането на бюджета", каза Радев. 

От своя страна Нинова подчерта четири важни въпроси за решаване в парламента, които по думите ѝ са възможни единствено през приемане на бюджет: 

Борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства;

Законите по Плана за възстановяване и устойчивост;

Съдебна реформа, която да доведе най-накрая до справедливост;

Усилия за приемане на България в Шенген.

"Каквото и да говорим, първи е въпросът за бюджета. Позволете да ви кажа нещо, което повечето партии мислят, но не го казват, беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет. Сега щяхме да имаме спокойствие. Хората щяха да имат предвидимост. Настоявахме за това, но е минало. Да видим сега как стои темата с бюджета - да се формира трайно мнозинство, правителство, което да си направи бюджет и да го изпълнява. Това е по-правилния път.

Ако не се случи, ние очакваме служебния кабинет да внесе бюджет. Какъв ще бъде той? Ние нямаме информация какво сте заложили. Чухме различни анонси. Ние ще изчакаме да видим какво ще внесе служебния кабинет, но имаме принципни позиции - няма да подкрепим предложение за вдигане на данъци, замразяване на доходи. Този натиск бюджетния дефицит да бъде под  3%, за да влезем в Еврозоната, не го приемаме. Това би довело до рязане на разходи", обясни лидерката на социалистите.  

Що се отнася до мнозинствата - видяхме какво се случва. Едната партия, създадена и осъществила се заради анти-герб позицията, намери начин да се съберат. Нашето решение е ако бъдем поканени на разговор да проведем вътрешно допитване. Позоваваме се на добри европейски практики", заключи Нинова. 

"Да направя уточнение. Спорен може да бъде моментът защо служебния кабинет не внесе бюджет. Ако беше внесен, всички тези 10 млрд., в момента дефицитът щеше да бъде много по-висок от този във всички държави, които изброихте. Тук, с бюджета, проблемът е много сложен от една страна. Трябва да се мисли за инфлацията и социалната защита, това е приоритет", поиска да допълни президентът Радев. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай