Спряха отпуските на еврочиновници

Спряха отпуските на еврочиновници | StandartNews.com

Вицепремиерът Зинаида Златанова е помолила експертите по европроектите в Министерския съвет и в отделните ведомства да намалят на минимум отпуските си през лятото. Това обясни самата тя след заседанието на кабинета в сряда. Причината е да се довърши работата по актуализираната версия на Споразумението за партньорство. В сряда правителството прие новата стратегия. Златанова подчерта, че за 3 седмици са отчетени забележките на ЕК и то ще бъде представено още в четвъртък.

"Летният период ще бъде много активен за всички държави от ЕС, които работят по Споразумението за партньорство, включително и за България. Затова съм помолила всички експерти да ограничат до минимум отпуските си, за да се справим със сроковете", обясни вицепремиерът. За новия вариант на споразумението тя подчерта, че е изготвена допълнителна приоритетизация при финансирането на научните изследвания. Националните пътища ще бъдат част от транспортната стратегия и ще бъдат обвързани с европейските пътни мрежи. "Поет е ангажимент за изготвянето на Национална стратегия за Черно море, както и за осигуряването на необходимия ресурс за поддържане на инвестициите с национални средства", каза още Златанова. По думите й е увеличен делът на средствата от Европейския социален фонд с 61 млн. евро.

"Освен това ще се инвестира в градове, в които средствата ще водят до растеж и заетост. Продължаваме преговорите и по отношение на градовете в рамките на ОП "Региони в растеж", разясни вицепремиерът. Целта е Споразумението за партньорство да бъде готово през лятото. Златанова каза, че когато ЕК се произнесе по позицията на България за спрените средства, ще стане ясно кога ще бъдат възстановени и плащанията по оперативните програми.

Междувременно стана ясно, че министрите са приели и официалния драфт на Програма за развитие на селските райони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай