Понеделник,

Справедливост чрез контрол на големите в Темида

От: Редактори -
A
A
A

Предложението за предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната система ще възстанови справедливостта по отношение на техния статут, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов в интервю за БНТ. Той коментира предложението за разработването на механизъм за разследването и предсрочното освобождаване на т. нар. трима големи в съдебната система - председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор.

Това е един въпрос, който не е нов. Обсъждане е поне през последните две години. Съобразяваме се с изискванията на Механизма за сътрудничество и оценка. Обхватът тримата големи е установен в пътната карта за прилагане на актуализираната стратегия за развитието на съдебната система, която е приета от Съвета за развитие на съдебната система. По този въпрос има консенсус от всички участници в Съвета, който включва и НПО-та, обясни Кирилов.

„Това не е толкова нов въпрос, но би следвало в рамките на този доклад и на този период на оценка да го приключим“, добави той.

По думите му промените би следвало да възстановят справедливостта по отношение на техния статут. „Опонентите и сега твърдят, че има режим за предсрочно прекратяване на правомощията, но уточнявам, че това предсрочно прекратяване е на основание обективна невъзможност. Но е вярно, че досега ние нямаме механизъм, който да касае виновно неизпълнение на служебните задължения, нарушения на закона или извършване на престъпление“, отбеляза Данаил Кирилов.

Министърът заяви, че няма връзка между предлаганите от него промени и скандала с апартаментите на властта, в който бе замесено и името на председателя на ВКС Лозан Панов. „Необходимостта от тези промени е правно-систематична, тя е установена и от нашите партньори. Смятаме, че това ще възстанови справедливостта по отношение на тримата големи. Като тук казвам, че този статут би следвало да е идентичен за тримата големи“, добави той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички