Споразумяхме се с Германия за военно сътрудничество

Споразумяхме се с Германия за военно сътрудничество | StandartNews.com

В рамките на заседанието на Съвета „Външни работи" в Люксембург днес беше подписано Споразумение между министерствата на отбраната на България и Германия за военно сътрудничество, съобщават от Министерството на отбраната.

По време на двустранната среща на министъра на отбраната Николай Ненчев с германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен е била изразена обща позиция за по-силно взаимодействие между НАТО и Европейския съюз за разрешаване на мигрантската криза.

Министър дер Лайен постави висока оценка на усилията на българското правителство за превенция на незаконното преминаване през територията на държава-членка на Европейския съюз.

Беше обсъдена възможността за по-тясно сътрудничество за недопускане на нови мигрантски пътища през Балканите и беше постигната договореност за разширяване на обмена на информация между двете държави.

По-рано днес министър Ненчев проведе двустранна среща и с министъра на националната отбрана на Полша Антони Мачеревич. Акцентът в разговорите беше поставен върху взаимодействието между България и Полша в контекста на евроатлантическото сътрудничество в областта на отбраната и подготовката за Срещата на върха на НАТО във Варшава. Двамата министри обсъдиха и разширяването на военно-техническото сътрудничество между България и Полша на основата на споразумението за логистична подкрепа на българските МиГ-29.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай