Отпуши се търговията със Сърбия. Кои са първите сделки

Двамата министри са обсъдили възможността за осигуряване на достатъчно количества доставки на въглища

Отпуши се търговията със Сърбия. Кои са първите сделки | StandartNews.com

България да достави въглища на Сърбия, а сръбската страна да ни предостави драгажна техника за р. Дунав, се договориха вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович, които днес разговаряха в София. Това беше посочено на брифинг след срещата.

Сред обсъдените теми са били общите проекти за транспортна свързаност, както и ситуацията в енергетиката и гарантиране на енергийните ресурси с оглед на предстоящия зимен сезон, каза министър Христо Алексиев. Той добави, че двете страни са се договорили да работят заедно, защото ако в България в момента има криза предимно с газа, в Сърбия кризата е с ел.енергия и страната се нуждае от достатъчно количества въглища, за да може нейните централи да произведат и осигурят необходимата електрическа енергия. 

Двамата министри са обсъдили възможността за осигуряване на достатъчно количества доставки на въглища от България към Сърбия и тяхната транспортна осигуреност, която ще става с железопътен транспорт и по р.  Дунав, каза Христо Алексиев. 

Енергийната криза, която чука на вратата ни, е повод да покажем нашето единство и взаимодействие. Страните в Европа се справят с този проблем поединично, а ние сме тук да си помогнем взаимно, каза министър Момирович.

Сръбската страна е поела ангажимент да осигури необходимата драгажна техника, която да подпомогне българските екипи при драгиране на р. Дунав и осигуряване на нормалното корабоплаване, е друг резултат от срещата. От името на правителството на Сърбия предложихме техника, която още следващата седмица може да дойде и да подпомогне работите по р. Дунав, каза министър Томислав Момирович. 

Министрите са определили приоритетни мерки по отношение на граничните преходи – железопътен  и автомобилен. Ще бъде създадена обща работна група, която да работи по въпроса, защото престоят, както на жп транспорта, така и на автомобилния е твърде голям, което поражда много високи разходи за транспорт, които не може да си позволим в тази тежка криза и инфлация, посочи Христо Алексиев.

Договорено е съвместно изграждане на интермодален терминал от железопътен на автомобилен транспорт и обратно в района на Димитровград, каза още министър Алексиев. Двете страни започваме да работим по изграждането на съоръжението, което допълнително ще разтовари автомобилния трафик, добави той.

Ние сме се посветили на подобряването на жп транспорта и започваме скоро по жп линията от Ниш до Димитровград, каза министър Момирович и добави, че са поставили и въпроса за жп връзка между двете столици София и Белград.

Министър Момирович благодари на българското правителство, институциите и всички граждани за помощта за спасяването на децата от катастрофиралия сръбски автобус на магистрала "Тракия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай