Сряда,

Спокойно, за сега!Токът няма да скача рязко

От: редактори -
Спокойно, за сега!Токът няма да скача рязко
A
A
A

Нама да има рязко поскъпване на тока, обеща в парламента шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. За скок на тарифата настояват топлофикациите, вецовете и енергийните достачици. Той беше поканен за изслушване от партията "Изправи се! Мутри вън!".

"Парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън" поиска това изслушване на КЕВР заради огромната тревога от предстоящото от 1 юли увеличение на цената на парното и на тока. Също така и приемането на бизнесплановете на ВиК дружествата, които ще определят цените на водата за следващите пет години", обясни Мая Манолова.

Манолова представи пред депутатите високите увеличения, които искат топлофикациите от юли. Те достигат до над 100%.

"В досегашната си работа КЕВР не даде ясен знак, че може да осигурява баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества", каза още депутатът.

Като пример Манолова посочи намалението на цената на газа, след като беше постигнато споразумение с „Газпром Експорт“.

Председателят на КЕВР обясни от парламентарната трибуна как работи енергийния регулатор.

"Това е утвърдена практика. Всяка година енергийните дружества предлагат големи повишения, някои твърде странни, но КЕВР ги приемат единствено като информационна база по един напълно критичен начин. Защитаваме обществените интереси без да фалират енергийните дружества", обясни Иван Иванов.

Иванов припомня, че миналата година топлофикациите са поискали средно повишение от 41%, а на тока 21%. Комисията е отхвърлила всички тези искания. Повишението е било с 3% вместо това.

„Предупредили сме дружества, че по никакъв начин разходи, които не са били необходими, няма да бъдат признавани“, каза още Иванов. И увери, че няма да има рязко повишаване на цената на природния газ, тока и парното.

Опасения, че може да има повишаване на цените изрази и енергийният експерт Иван Хиновски, депутат от "Има такъв народ". Според него има заплаха за финансовото състояние на българската енергетика.

"Популизма в българската енергетика е изключително вреден, не само за енергетиката, но и за цялото стопанство", отговори Иван Иванов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички