Спазаряват важно правило за увеличението на пенсиите

По минималната заплата, засега се вървяло към запазване на размера ѝ от 780 лева

Спазаряват важно правило за увеличението на пенсиите | StandartNews.com

Преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" по социалната политика и доходите са довели до съгласие индексирането на пенсиите това лято да стане по класическото швейцарско правило, но след това да се направи сериозен анализ на пенсионната система, която през последните години се реформираше на парче и доведе до изкривявания и несправедливости, пише "24 часа"

И двете коалиции са категорични, че всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност, трябва да се извадят от НОИ и да отидат към социалното подпомагане. Това е причината засега от Промяната да замразят временно предложението си за промяна на швейцарското правило - да отразява или само 100% от ръста на инфлацията, или този на осигурителния доход. Освен това през тази година това би дало само между 0,5 и 1% ръст, но ще струва милиони на фона на очакванията дефицитът в НОИ да стигне рекордните 10 млрд. лева.

По другата важна тема - минималната заплата, засега се вървяло към запазване на размера ѝ от 780 лева.

В предпоследния си работен ден в миналото НС бе вкаран текст за определянето ѝ по формулата 50% от средната заплата за страната на база период от 12 месеца (последните две тримесечия на предходната година и първите две на текущата). Точният размер на минималната работна заплата за догодина трябва да се определи до 1 септември и се изчакват разчетите.

Лошото състояние на бюджета не позволява много нови социални политики през тази година. От ПП-ДБ залагали подобряване на качеството на социалните услуги и на тези за възрастни, ранно детско развитие, но това вече е поето като ангажименти в плана за възстановяване.

От ГЕРБ ще подкрепят и предложението им за вдигане на дневните за децата в социалните услуги. И двете коалиции имат предложения за промяна в Семейния кодекс, за да се подобри механизмът около тайната на осиновяването.

По време на разговорите имало по-близки точки между ГЕРБ и ДБ в социалната система - мерки, свързани с пазара на труда, квалификацията на работниците, политики за въздействието на изкуствения интелект за бъдещи професии и др.

Тема са и нови политики за младите хора, които нито учат, нито работят. Освен това се мисли и за облекчаване на процедурите за наемане на хора от трети страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай