Социолог смрази партиите. Всичко зависи от местните избори

Бъдещето на този кабинет и коалиция не е ясно

Социолог смрази партиите. Всичко зависи от местните избори | StandartNews.com

Бъдещето на този кабинет и коалиция не е ясно. То ще бъде повлияно от резултата на местния вот. Това заяви пред БНР управителят на социологическа агенция "Маркет Линкс" Добромир Живков.

ВИЖ ОЩЕ: Михаил Константинов би аларма. Голям проблем на местните избори

"Конкуренцията ще присъства като взаимоотношения между двете водещи политически сили на местния вот. Този модел, който наблюдаваме на национално ниво, по скоро ще се търси да бъде мултиплициран и по места. Това няма как да се случи навсякъде. В София се съмнявам, че ще се случи, в по-големите градове като Пловдив също имам съмнение, че ще се случи, във Варна - също", коментира той. И продължи:

"Няма как да нямаме сблъсъци в големите градове. Това е възможно да доведе до сътресения в управлението на национално ниво. Ако се препотвърди картината с много доминиращи резултати за ГЕРБ в цялата страна, това може би наистина ще даде усещането у най-голямата политическа сила, че може да поиска отново проверка на това какви са обществените настроения, разбира се, на избори. Това е съвсем нормално и няма нищо плашещо".

Според него обаче този дългогодишен модел на установяване на ГЕРБ по места вече не може да бъде удържан в същия мащаб, в който той присъства понастоящем:

"Ще имаме в няколко по-големи областни центрове и в столицата вероятно съвсем нови кметове, излъчени от други политически сили, не от ГЕРБ. Това може от една страна да заздрави, а от друга страна може и да наруши баланса в управляващата коалиция".

Според социолога ДПС не изчакват резултатите от местния вот:

"Те ще следят взаимоотношенията между двете основни политически сили, за да разберат дали могат да реализират допълнителен властови ресурс. Вероятно в сценарий с нови избори и добър резултат за ГЕРБ и не лош резултат за ДПС, за тях това би могло да бъде следващ ход напред, поставяйки се като един стабилен евроатлантически партньор, успоредно до ГЕРБ и принизявайки позицията в политическия ни живот на ПП и ДБ. Не изключвам и такъв план, наблюдавайки внимателно тази коренна промяна в поведението на ДПС през последните няколко месеца".

Изключение би било да станем свидетели на успешна партия, създадена от бивш президент, изказа мнение Добромир Живков. Той е скептичен към развитието на такъв сценарий, свързан с президента Радев.

"Когато президентът управляваше през служебните си кабинети, забелязахме, че одобрението спрямо президента започва да намалява. Именно в този период, откакто той е на политическата сцена, неодобрението към президента, макар и с много малко, превишаваше неговото одобрение. Стара е максимата, че когато влезеш в изпълнителната власт, тогава започваш да трупаш негативи. Влезе ли президентът в тежката политическа игра със собствена партия, нещата постепенно ще започват да се променят".

Няма съществени изменения в електоралните нагласи, посочи Живков относно ново социологическо проучване за нагласите на българите, което ще бъде представено до дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай