Соломонова притча беляза реч на Габровски пред парламента

Нека любовта към България днес надделее, нека запазим родината си

Соломонова притча беляза реч на Габровски пред парламента | StandartNews.com

Номинираният за министър-председател, предложен от ГЕРБ-СДС, проф. Николай Габровски представи проектокабинета си пред народните представители. В опит да отвори "врата и път към помирение и разум" той разказа пред народните представители притчата за двете жени, които твърдели пред цар Соломон, че са майки на едно и също дете.

Нека любовта към България днес надделее, нека запазим родината си и заедно да преодолеем бедата, в която сме изпаднали, и нека тази любов, която всеки от нас таи в себе си, надделее над чисто егоистичното, призова Габровски народните представители след края на притчата.

България днес е не просто на кръстопът, а пред пропаст и по кой път ще поеме днес зависи от нас тук и сега, от вас в тази зала - дали ще поемем по пътя на отговорността, разума и волята за преодоляване на надвисналата катастрофа с общи усилия, или ще останем затворени в лоното на популизма, конфронтацията и тяснопартийни интереси, заяви кандидатът за министър-председател. Той отбеляза, че тук е била и неговата роля. Моето желание бе да се откъснем от тяснопартийното, от конфронтацията, да се премине към експертното, прагматичното, професионалното. Такъв е и кабинетът, който ви представих - от хора, които са професионалисти без ярка партийна оцветка, с опит на всички нива в администрацията, готови да заработят ефективно и пълноценно още от първия ден, посочи Габровски.

България има нужда от такова работещо правителство, България има нужда от работещ кабинет, това е най-сигурната антикризисна мярка, това е най-сигурната антиинфлационна стъпка, това е единственият начин да продължим по пътя към Шенген и Еврозоната, това е единственият начин България да остане пълноценен и достоен член на европейското семейство, заяви кандидат-премиерът. Според него твърденията за съставяне на правителство със следващ мандат са подвеждащи и спекулативни. Най-голям шанс имаме днес, тук и сега, и ако го пропуснем, ще останем в ръцете на случайността и задкулисните договорки, оставаме в ръцете на посветената на предизборна реторика 2023 г. - избори след избори, след избори, коментира Николай Габровски. Накратко, той обобщи, че вместо да се борим с дълговата и икономическа криза, с кризата в сигурността, с кризата на ценности и дори с кризата на геополитическата ориентация,  "ще се хвърлим в пропастта" на поредица от извънредни парламентарни избори. Това ли искаме за България, това ли искаме за децата си, попита той.

Кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател беше представена от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Представям на Вашето внимание една изключително достойна кандидатура на уважаван български лекар, общественик, член на Българската академия на науките, кандидатура, която считаме, че е най-достойна да бъде избрана за министър-председател на Република България, заяви тя. Надявам се на разум във всички и на ясна сметка за последствията, ако това не стане, допълни Атанасова. 

СЛЕДЕТЕ ОЩЕ: Гласуват в парламента проектокабинета на Габровски (НА ЖИВО)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай